По време на европредседателството много социални групи видяха трибуна, през

...
По време на европредседателството много социални групи видяха трибуна, през
Коментари Харесай

Социолог: Президентът деликатно се опитва да оглави общ фронт срещу управляващите

По време на европредседателството доста обществени групи видяха естрада, през която могат да показват митингите си. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ социологът Първан Симеонов.

В същото време обществото ни е склонно да даде заем на доверие на институциите по време на председателството. Повечето българи считат, че страната ни ще се оправи. Председателството е в един много сложен интервал за Европейския съюз. Това няма да е безобидно председателство, едно от комплицираните ще бъде, тъй като западният свят е в рецесия, съобщи Симеонов.

Създаването на свръхочаквания може да сътвори проблем. Управляващите би трябвало да обяснят на обществото какво можем да спечелим от европредседателството, уточни политическият анализатор.

Той разяснява и идния избор на съмнение против държавното управление, за който през днешния ден стана ясно, че Българска социалистическа партия ще внесат сами, без Движение за права и свободи. Движение за права и свободи постоянно търси отенък по отношение на позицията на Българска социалистическа партия. От началото на втория мандат Движение за права и свободи е полуопозиция - може би е политическа съпротива и стопански сътрудник на ГЕРБ. Движение за права и свободи мъчно ще застане непосредствено против Борисов. Не ГЕРБ, а Патриотите са съперник на Движение за права и свободи в този кабинет. Българска социалистическа партия в действителност печели от това, че Движение за права и свободи няма да е един до друг с тях, тъй като да си един до друг с Движение за права и свободи е неприятна реклама, разяснява Първан Симеонов.

По думите му ляво-дясното разделяне в българската политика става все по-маловажно. Делението е консервативно-либерално, по тази ос са огромните спорове в последно време сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. ГЕРБ трайно се трансформира в консервативна мощ, пробва се да изсмуче и патриотизма на Патриотите и трайно застава в една антилиберална позиция. ГЕРБ завоюва изборите с това, че доста градски хора осъзнаха, че Нинова е може би заплаха за демокрацията. С дейностите си в последно време обаче ГЕРБ губи тези хора. Това, което избавя сегашното ръководство към този момент е това, че няма ясна опция. Второто, което избавя този кабинет е, че стопанската система е по-добре и това се вижда от хората. Традиционният скептицизъм на българите понамалява през последните 2-3 години, съобщи социологът.

Най-голямата заплаха за ръководещата групировка е да има общи фронтове. Президентът внимателно се пробва да оглави този общ фронт. В момента той наподобява като сплотяващо звено сред двете опозиции – Българска социалистическа партия и демократичните партии, сподели още Първан Симеонов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР