По време на Европейската среща на върха в Залцбург премиерът

...
По време на Европейската среща на върха в Залцбург премиерът
Коментари Харесай

Експерт: Хората в Северна Македония се страхуват да декларират българското си гражданство

По време на Европейската среща на върха в Залцбург министър председателят на Северна Македония Християн Мицкоски съобщи, че „ незначителното българско малцинство ” трябва да бъде включено в преамбюла на конституцията на страната му. Според Мицкоски ставало дума за към 800-900 души, които дефинират себе си като „ част от българската общественост ”.

Премиерът акцентира още, че „ фрустрацията на македонските жители непрестанно пораства ” поради новите условия, които се слагат пред Скопие. Според Мицкоски правата на македонското малцинство в България са били погазени и Съдът за правата на индивида в Страсбург неведнъж е глобил София по отношение на този въпрос.

„ Преди да стане министър председател, в лексиката на Мицкоски е влезнало това число - 800-900 българи в РСМ, като имаше интервал от време, в който той уточняваше, че това са хората от последното броене, вписали, че българският е техен майчин език и приказват на него в фамилията си ”, разяснява в студиото на „ Твоят ден ” по Нова Нюз кореспондент на Българска телеграфна агенция в Скопие.

Председателят на фондация „ Македония ” Виктор Стоянов изясни, че в РСМ има значителен брой държавни функционери с българско поданство. „ По Конституция в България всички сме български жители, с равни права и отговорности. Мицкоски не е прав да приказва за македонско малцинство у нас, още повече за това, че тези хора нямат права. Те си вършат празнувания, имат разнообразни събития. Присъдите в Страсбург нямат нищо общо с индивидуалните права на хората, които се самоопределят като македонци у нас. Наказанията са свързани с уставите на сдруженията, които тези хора пробват да записват и несъответствието им с Конституцията на България ”, сподели още той.

„ Да притежаваш български паспорт в РСМ се употребява като дискредитиращ фактор. Неслучайно хората, които притежават български паспорти, не афишират това ”, съобщи Величкова.

По думи на Стоянов в Северна Македония хората се опасяват да заявяват българското си поданство. „ Точно по тази причина са тези мнения кой техен министър е българин. Има хора със сръбско поданство, които са министри в Северна Македония, само че за тях няма проблем. Това е форма на дискриминация, на която България и Министерство на външните работи би трябвало да обърне внимание ”, добави той.

„ България би трябвало да се държи като страна, която има своите национални ползи, тъй че да отвръщаме с някакви заявления на всяко нещо, което се случва в РСМ би изтощило тези принадлежности, които биха могли да бъдат употребявани в дипломацията ”, сподели Величкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР