По време на добива и изгарянето на въглища се отделя

...
По време на добива и изгарянето на въглища се отделя
Коментари Харесай

Високи концентрации на живак са открити в любимата на всички риба тон 

По време на добива и изгарянето на въглища се отделя токсичен детайл - живак. Преди повече от половин век бяха въведени ограничения за надзор на замърсяването за ограничение на излъчванията и те проработиха, само че единствено за равнищата в земната атмосфера, където те спаднаха фрапантно. През цялото това време обаче живакът навлиза и в океана, където продължава да се натрупва, написа BBC.

Сега откривателите считат, че доста остарял живак се крие надълбоко в океана и навлиза във водите, където плува риба звук - с годините токсичният детайл се натрупва в хищните риби, до момента в който употребяват инфектирана плячка.


В същото време рибата звук е един от най-консумираните типове риба в целия свят - хората изяждат тонове риба звук всяка година, без даже да подозират за заплахата. Имайте поради, че живакът съставлява особена опасност за новородени и дребни деца, а също по този начин усилва риска от развиване на сърдечно-съдови болести при възрастни.

Загрижеността по отношение на резултатите на живака върху човешкото тяло накара международните държавни управления да се съгласят да понижат дейностите, които освобождават този отровен детайл в атмосферата. Това са източници като:

рандеман на въглища и злато;
индустрия;
обработка на отпадъци;
кремация.
Ограниченията върху някои от тези действия са понижили излъчванията в атмосферата с почти 90% от 1990 година насам. Все още обаче не е ясно какъв брой живак се е натрупал в океана през това време.

В ново изследване екип от Френския народен проучвателен институт за стабилно развиване се концентрира върху това по какъв начин тези ограничавания са повлияли на равнищата на живак в рибата звук в Тихия, Атлантическия и Индийския океан. Изследвани са общо съвсем 3000 мускулни проби от разнообразни типове риба звук, които общо съставляват 94% от международния улов на риба звук.

Според водещия създател на проучването Anias Médier, неговата и работата на сътрудниците му контрастират с други изследвания, показващи понижени равнища на живак в някои типове риба звук. Учените обаче упорстват, че това е по този начин, тъй като са употребявали повече данни, изследвали са повече проби и са употребявали по-широк диапазон от размери на рибите в работата си. Учените акцентират, че това е извънредно значимо, защото живакът се биоакумулира по време на живота на животното и по тази причина е значимо да се изследват риби с разнообразни размери.

Резултатите демонстрират, че равнищата на живак в рибата звук остават непрекъснати сред 1971 година и 2022 година, само че се следи нарастване в северозападната част на Тихия океан в края на 90-те години. Смята се, че това е обвързвано с повишаването на излъчванията на живак в Азия, породено от увеличението на потреблението на въглища за произвеждане на сила.

Медийо показва, че високите концентрации на живак в рибата звук в действителност може да се дължат на излъчвания, които са се случили преди десетилетия или даже епохи. Просто казано, в океана има голямо количество стар живак, съхраняван в дълбините. Тези отлагания на живак се появяват и в регионите на океана, където се храни риба звук.

„ Дори при голямо понижаване на излъчванията на живак, нашите резултати демонстрират, че ще би трябвало да бъдем търпеливи, преди да забележим смяна в равнищата на живак в рибата звук “, споделя съавторът на проучването Ан Лорейн.

Превод: GlasNews. bg / Снимка: Wikipedia

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР