По време на дискусията в Европейския парламент по годишния доклад

...
По време на дискусията в Европейския парламент по годишния доклад
Коментари Харесай

Време за избор! Сърбия не може да се доближи до ЕС без да въведе санкции срещу Русия

По време на полемиката в Европейския парламент по годишния отчет на Владимир Билчик за Сърбия европейският комисар по ръководството на рецесии Янез Ленарчич от Словения приказва за последователното привеждане на външната политика на Сърбия в сходство с тази на Европейски Съюз, в това число за въвеждането на наказания против Русия, както е направено от Европейски Съюз и от други страни, искащи да се причислят към блока, заяви организация ХИНА.

Ленарчич сподели, че за Сърбия е значимо да понижи зависимостта си от съветския газ, в което Европейски Съюз ѝ оказва помощ, да вземем за пример посредством финансиране на интерконекторна връзка с газопровода в България.

Докладът, който се чака да бъде признат през днешния ден, удостоверява уговорката на Европейски Съюз към участието на Сърбия и подлага на критика страната за лимитираните свободи на медиите и офанзивите против политически съперници.

В отчета сръбските управляващи са призовани да проверяват незаконната група, ръководена от Велко Беливук и да разрешат въпроса с противозаконното заличаване на частна благосъстоятелност в белградския квартал Савамала. Критикувана е неналичието на достъп до югославските исторически архиви, изключително тези, отнасящи се до югославската работа за сигурност УДБА.

Евродепутатите в полемиката си през вчерашния ден значително бяха съгласни, че Сърбия към момента би трябвало да направи доста по пътя към участие в Европейски Съюз, с акцент върху консолидирането на демократичните институции и отслабването на връзките с Русия.

Някои от евродепутатите възразиха против това, което сметнаха за благосклонен звук на отчета, отбелязвайки, че това може да отчужди страната. Българският евродепутат Александър Йорданов, член на ЕНП, приказва за „ сръбския свят “, фраза, постоянно споменавана от сръбския министър на вътрешните работи Александър Вулин, оприличавайки я на хегемонистичната политика на Кремъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР