По време на дебатите в Парламентарната комисия по култура и

...
По време на дебатите в Парламентарната комисия по култура и
Коментари Харесай

Милорад Вукашинович: Българите са чистокръвни сърби, ядат шопска салата, а не знаят, че си е наша

По време на дебатите в Парламентарната комисия по просвета и информация в сръбската Скупщина /парламент, бел.ред./ ръководителят на Съвета за контролиране на електронните медии - РЕМ /аналогът на българския Съвет за електронни медии, бел.ред./ Оливера Зекич употребява в своя отбрана причините на своя заместител Милорад Вукашинович, който твърди, че българите са чистокръвни сърби, съобщи БГНЕС.

Депутатите от опозицията в Скупщината упрекнаха Зекич и всички членове на РЕМ, че са нарушили законите и Конституцията на страната с решението да стачкуват. В този миг в своя отбрана Зекич се базира на своя заместител Милорад Вукашинович.

" Неотдавна той в телевизионо изявление сподели следното: Аз персонално съм последовател на основаването на нови балкански съюзи под покровителството на Русия...Въпросът за нашия изход на море е от първостепенно значение и стигането до пристанището в Скадар, Албания.

" Аз задвам следния риторичен въпрос - в случай че единствено в границите на нашия живот от сърбите бяха основани пет народи и аз ще ги изброя: хърватите породиха въз основата на геноцида над сърбите. Мюсюлманите, бошняците, черногорците и македонците непрестанно ни заплашват, в това число и някоя си там войводинска нация. С една дума, в случай че за 50, 60 или 70 години ние доживяхме от сърбите да бъдат основани пет народа, тогава какво се е случило в далечното минало. Никой няма визия какъв брой нации са зародили от сърбите. Това не е мит. Това нещо се знае от всички. Няма никакво подозрение, че е съществувал някакъв праисторически народ, който се наричал сръбски и от него са произлезли славяните, в това число и българите...Те хапват шопска салата, а не знаят, че тя е сръбска. "

В същото предаване Вукашинович посочи, че Сърбия преди Балканските войни е имала доста ясна културна политика по какъв начин би трябвало да наподобява Македония. " Ние имахме сръбска гимназия в Солун. Имахме сръбски гимназии на цялата територия на Македония. Ние водихме една добре проведена културна политика, на която пречеха османците и българите, само че най-големият ни съперник бяха британците. Те бяха против сръбското обединяване.

Сръбският изледовател от центъра БИРОДИ Зоран Гаврилович дефинира като рискови позициите на Милорад Вукашинович. Според него това е открит апел за смяна на границите на Сърбия.

" В ролята си на геополитик това е апел за смяна на границите на Сърбия и, че тя би трябвало да бъде до Скадар, до Адритаическо море под покровителството на Русия. Доста проблематично е и изказванието, че българите са сърби. Това може да бъде българска преграда за Сърбия, в случай че тя изобщо един ден се дефинира за ингерация в Европейски Съюз. И всичко това са позиции на разположение, което заема висока обществена служба, член на РЕМ ", акцентира Гаврилович пред локално издание.

Милорад Вукашинович е създател е на няколко книги с откровена великосръбска устременост, в които има териториални искания към всички прилежащи страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР