По време на брифинга на здравните власти този петък, директорът

...
По време на брифинга на здравните власти този петък, директорът
Коментари Харесай

Проф. Христова: При българския щам на коронавирус има замяна на една аминокиселина с друга

По време на брифинга на здравните управляващи този петък, шефът на центъра по заразни и паразитни заболявания – проф. Тодор Кантарджиев, съобщи, че специалистите следят и български вариант на COVID-19.

„ Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 дами – едната на 60 години, другата на 65, с английския вид. Наблюдавахме обаче разновидност, която е при започване на спайк протеина. Говорим за български щам”, сподели той.

Какво още е известно за българския вариант на ковид разкри проф. Ива Христова в „ Неделята на Нова”. Към момента има единствено два открити случая, само че се постанова следене. Предстои да се види дали ще останат единствено тези два случая или те ще набъбнат. Според проф. Христова вероятността вариантът да нарасне е най-малък.

„ При българския вид има подмяна на една аминокиселина с друга. Тази смяна е на 25-о място. Това се случва в периферията и това има значение. Целият спайк протеин е този, с който вирусът се свързва и прониква в клетките ни. Срещу него е ориентиран имунният отговор. Затова множеството от разновидностите са точно в спайк протеина. Тази периферна локализация, която намираме, е обвързвана с по-голяма възможност за смяна. Тази офанзива основава промени във вируса”, изясни тя. Според нея по-притеснителни са останалите открити варианти. При английския вариант става дума за преди всичко разпространяване на избран вид.

Относно имунизацията на AstraZeneca проф. Христова счита, че няма проблем втората доза да бъде от препарата.

„ Тези проблеми с централната тромбоза са единици на един милион. Трябва да се знае, че най-малко 10 пъти по-голям е шансът за венозна тромбоза при COVID-19”, акцентира тя.

Относно слагането на трета игла от имунизацията, проф. Христова акцентира, че причина за това са разновидностите на вируса.

„ Още първоначално не бяхме сигурни какъв брой дълго ще трае имунитетът. Съдейки от преболедувалите казахме най-малко 6 месеца, само че евентуално е 12 месеца. Към момента е потвърдено, че английският вариант се покрива от всички ваксини”, успокои тя.

Пандемията от COVID-19 сложи света на колене. И до момента в който учените се пробват да намерят дейно оръжие в борбата с вируса, той не стопира да сервира изненади, като се трансформира посредством нови варианти. Какво обаче не знаем за новите разновидности?

Първата разновидност на COVID-19 беше открита в Англия в края на 2020 година. Новият вид на вируса се оказа по-заразен и непредсказуем. И до момента в който до неотдавна се смяташе, че английската форма на болестта предизвиква по-тежко боледуване, проучване на група учени,публикувано в здравното списание „ Лансет”,опроверга тази информация.

Сериозно терзание провокира и южнафриканският вид на COVID-19.Потвърждава го и професор Шабир Мадхи от университета по ваксинология в Йоханесбург.

„ Южноафриканският вариант стартира да се развива някъде към края на октомври предходната година. Това, което мога да ви кажа, е, че сега от 90 до 95 % от хората в Южна Африка, които са заболели от ковид, в действителност за инфектирани точно с този вариант. Една от аргументите за това е, че той се популяризира доста по-бързо и елементарно. Освен това неотдавна започнахме изследване, което досега демонстрира, че отбраната, която организмите на преболедувалите общоприетия вид на COVID-19 построяват, за жалост не оказва помощ изключително в борбата против новия щам”, изясни той.

Бразилският вид на ковид сложи страната пред съществено тестване. Страната на карнавалите и тропическите гори се подреди на второ място по смъртонст в международен мащаб.

„ Този вирус сътвори и доста печални върхове. Има дни, в които броят на смъртните случаи е 2000. Все още не знаем доста за това какъв брой гибелен е новият вариант. Със сигурност обаче той е по-заразен. Проблемите, които този вид на вируса предизвиква, могат да го причислят към вариантите от Обединеното кралство и Южна Африка”, счита Мигел Николелис.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР