Едно момче посети 17 лекари в продължение на 3 години за хронична болка. ChatGPT откри диагнозата

...
По време на блокирането на COVID-19 Къртни купи къща за
Коментари Харесай

По време на блокирането на COVID-19 Къртни купи къща за отскачане за двете си малки деца. Скоро след това синът й Алекс, тогава на 4 години, започна да изпитва болка.

„(Нашата бавачка) започна да ми казва: „Трябва да му давам Motrin всеки ден, или той има тези гигантски кризи,““ Кортни, която помоли да не използва фамилното си име, за да защити личния живот на семейството си, разказва за TODAY.com. „Ако имаше Motrin, той беше напълно добре.“

Тогава Алекс започна да дъвче неща, така че Кортни го заведе на зъболекар. Това, което последва, беше тригодишно търсене на причината за нарастващата болка на Алекс и в крайна сметка други симптоми.

Началото на края на пътуването дойде по-рано тази година, когато Къртни най-накрая получи някои отговори от неочакван източник, ChatGPT. Разочарованата майка направи акаунт и сподели всичко с платформата за изкуствен интелект тя знаеше за симптомите на сина си и за цялата информация, която можеше да събере от неговия ЯМР.

„Видяхме толкова много лекари. В един момент се озовахме в спешното отделение. Продължих да настоявам“, казва тя.“ Наистина прекарах нощта пред (компютъра)… преминавайки през всички тези неща.“

Така че, когато ChatGPT предложи диагноза синдром на превързана връв, „имаше много смисъл“, спомня си тя.< /p>

Болка, скърцане със зъби, влачене на крака

Когато Алекс започна да дъвче разни неща, родителите му се чудеха дали кътниците му навлизат и причиняват болка. Докато продължаваше, те си мислеха, че има кариес.

„Нашата сладка личност — в по-голямата си част — (детето) се разтваря в този избухлив луд човек, който не съществуваше през останалото време ”, спомня си Къртни.

Зъболекарят „изключи всичко“, но си помисли, че може би Алекс скърца със зъби и вярваше, че ортодонт, специалист по обструкция на дихателните пътища, може да помогне. Обструкциите на дихателните пътища влияят на съня на детето и могат да обяснят защо то изглежда толкова изтощено и мрачно, смята зъболекарят. Ортодонтът установи, че небцето на Алекс е твърде малко за устата и зъбите му, което го затруднява да диша през нощта. Тя постави разширител в небцето на Алекс и изглеждаше, че нещата се подобряват.

„Всичко беше по-добре за малко“, казва Кортни. „Мислехме, че сме в началната част.“

Но тогава тя забеляза, че Алекс е спрял да расте, така че посетиха педиатъра, който смяташе, че пандемията се отразява негативно на развитието му. Кортни не се съгласи, но все пак доведе сина си обратно в началото на 2021 г. за преглед.

„Той беше пораснал малко“, казва тя.

Тогава педиатърът насочи Алекс към физиотерапия, защото изглеждаше, че има някакъв дисбаланс между лявата и дясната страна.

„Той водеше с десния си крак и просто водеше левия си крак по време на пътуването“, казва Кортни.< /p>

Но преди да започне физиотерапия, Алекс вече е имал тежки главоболия, които само се влошават. Посети невролог, който каза, че Алекс има мигрена. Момчето също се бореше с изтощение, така че беше заведено на лекар по уши, нос и гърло, за да види дали има проблеми със съня поради кухините на синусите или дихателните пътища.

Без значение колко лекари е посещавало семейството , специалистите ще се занимават само с индивидуалните си области на експертиза, казва Кортни.

„Никой не желае да реши по-големия проблем“, добавя тя. „Никой дори няма да ви даде представа каква може да е диагнозата.“

След това физиотерапевт смята, че Алекс може да има нещо, наречено малформация на Киари, вродено състояние, което причинява аномалии в мозъка, където е черепът среща гръбначния стълб, според Американската асоциация на неврологичните хирурзи. Къртни започна да го проучва и те посетиха още лекари – нов педиатър, педиатричен интернист, възрастен интернист и мускулно-скелетен лекар – но отново стигнаха до задънена улица.

Общо те посетиха 17 различни лекари през три години. Но Алекс все още нямаше диагноза, която да обяснява всичките му симптоми. Изтощен и разочарован Кортни се регистрира в ChatGPT и започна да въвежда медицинската си информация, надявайки се да намери диагноза.

„Прегледах ред по ред всичко, което беше в неговите (бележки за ЯМР) и го включих в ChatGPT ," тя казва. „Поставих бележката там за... как той не би седнал кръстосано ябълково пюре. За мен това беше огромен тригер (че) нещо структурно може да не е наред.“

В крайна сметка тя откри синдрома на превързаната връв и се присъедини към група във Facebook за семейства на деца с него. Разказите им звучаха като тези на Алекс. Тя насрочи среща с нов неврохирург и й каза, че подозира, че Алекс има синдром на обвързаната връв. Лекарят погледна изображенията му с ядрено-магнитен резонанс и разбра точно какво не е наред с Алекс.

„Тя каза направо: „Ето окула спинална бифида и тук е мястото, където гръбначният стълб е привързан“, казва Кортни.

Синдромът на превързания мозък възниква, когато тъканта в гръбначния мозък образува прикрепвания, които ограничават движението на гръбначния мозък, което го кара да се разтяга необичайно, според Американската асоциация на неврологичните хирурзи.

С превързания мозък синдром, „гръбначният мозък е залепнал за нещо. Може да е тумор в гръбначния канал. Може да е удар върху шип от кости. Може просто да е твърде много мазнина в края на гръбначния мозък“, казва д-р Холи Гилмър, педиатричен неврохирург в Мичиганския институт за глава и гръбначен стълб, който лекува Алекс, за TODAY.com. „Аномалията не може да се удължи... и се дърпа.“

Това може да се случи при пациенти със спина бифида, вроден дефект, при който част от гръбначния мозък не се развива напълно и част от гръбначния стълб връвта и нервите са изложени. При много деца със спина бифида има видим отвор в гърба на детето. Но типът, който имаше Алекс, е затворен и се счита за „скрит“, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, което означава, че може е трудно да се диагностицира.

„Синът ми няма дупка. В горната част на задните му части има почти нещо, което прилича на белег по рождение, но никой не го е видял“, казва Къртни. „Той има изкривен пъпа.“

Гилмър казва, че лекарите често откриват тези състояния скоро след раждането, но в някои случаи белезите – като трапчинка, червено петно ​​или кичур коса – които показват окултна спина бифида, могат След това лекарите разчитат на симптомите, за да направят диагнозата, която може да включва провлачване на крак, болка, загуба на контрол върху пикочния мехур, запек, сколиоза, аномалии на стъпалото или крака и забавяне при постигане на важни етапи, като седене и ходене.< /p>

„При малките деца може да е трудно да се диагностицира, защото не могат да говорят“, казва Гилмър, добавяйки, че много родители и деца не осъзнават, че техните симптоми показват проблем. „Ако винаги са били такива, те смятат, че това е нормално.“

Когато Къртни най-накрая получи диагноза за Алекс, тя изпита „всяка емоция в книгата, облекчение, потвърждение, вълнение за неговото бъдеще. „

ChatGPT и медицина

ChatGPT е вид програма с изкуствен интелект, която отговаря на базата на информация, която човек въвежда в нея, но не може да води разговор или да предоставя отговори в начина, по който много хора може да очакват.

Това е така, защото ChatGPT работи, като „предсказва следващата дума“ в изречение или поредица от думи въз основа на съществуващи текстови данни в интернет, д-р Андрю Бийм, асистент професор по епидемиология в Харвард, който изучава модели на машинно обучение и медицина, казва за TODAY.com."Всеки път, когато зададете въпрос на ChatGPT, той си припомня от паметта неща, които е чел преди, и се опитва да предвиди частта от текст."

Когато използва ChatGPT за поставяне на диагноза, човек може да каже на програмата „Имам температура, втрисане и болки в тялото“ и тя попълва „грип“ като възможна диагноза, обяснява Бийм.

< p>„Ще направи всичко възможно, за да ви даде част от текста, който изглежда като... пасаж, който е прочетен“, добавя той.

Има безплатни и платени версии на ChatGPT, като последната работи много по-добре от безплатната версия, казва Beam. Но и двете изглежда работят по-добре от средностатистическия инструмент за проверка на симптомите или Google като диагностичен инструмент. „Това е супермощна медицинска търсачка“, казва Бийм.

Тя може да бъде особено полезна за пациенти със сложни състояния, които се борят да получат диагноза, казва Бийм.

Тези пациенти „търсят информация“, добавя той. „Наистина мисля, че ChatGPT може да бъде добър партньор в тази диагностична одисея. Той е прочел буквално целия интернет. Може да няма същите слепи петна като човешкия лекар.“

Но е малко вероятно да замени експертния опит на клинициста в скоро време, казва той. Например ChatGPT измисля информация понякога, когато не може да намери отговора. Кажете, че го питате за изследвания за грип. Инструментът може да отговори с няколко заглавия, които звучат реално, а авторите, които изброява, може дори да са писали за грип преди – но документите може всъщност да не съществуват.

Това явление се нарича „халюцинация“ и „това става наистина проблематично, когато започнем да говорим за медицински приложения, защото не искате нещата просто да се измислят“, казва Бийм.

Диагностика и лечение

Алекс е „щастлив късмет ” и обича да играе с други деца. Игра бейзбол миналата година, но се отказа, защото беше контузен. Освен това той трябваше да се откаже от хокея, защото носенето на кънки го боли гърба и коленете. Той обаче намери начин да се адаптира.

„Той е адски интелигентен“, казва Къртни. „Той ще се изкачи на конструкция, ще застане на стол и ще започне да бъде треньор. Така че той продължава да участва в играта.“

След като получи диагнозата, Алекс претърпя операция за отстраняване на синдрома на вързаното връв преди няколко седмици.

„Откачаме връвта от мястото, където по същество е заседнало в долната част на опашната кост“, казва Гилмър. „Това освобождава напрежението.“

Алекс все още се възстановява. Гилмър казва, че децата се възстановяват от тази операция относително бързо. Често лечението намалява всички симптоми, които децата са имали, казва тя. Майката на Алекс може да види радостта на лицето му сега.

Кортни сподели историята им, за да помогне на други, изправени пред подобни борби.

„Няма кой да свърже нещата вместо вас“, казва тя. „Трябва да бъдеш защитник на детето си.“

Тази статия е публикувана първоначално на TODAY.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР