По време на аудиенцията на президента Румен Радев при папа

...
По време на аудиенцията на президента Румен Радев при папа
Коментари Харесай

На аудиенция във Ватикана: Папа Франциск пожела на българския народ здраве, мир и благоденствие

По време на аудиенцията на президента Румен Радев при папа Франциск във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май, Светият отец пожела здраве, мир и благополучие на България и българския народ. Държавният глава се срещна с главата на Римокатолическата черква, дружно с водената от него делегация, в която има представители на Българската православна черква, на Католическата черква в България, общественици, дейци на културата и музикалното изкуство. В рамките на визитата си във Ватикана българският президент организира среща и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, оповестиха от държавната пресслужба.

" Нека вашите младежи бъдат по-силно " вкоренени “ в България и дано знанията, които получават, да бъдат ориентирани към бъдещето, тъй че народът ви да съумява ". Това обръщение е отправил папа Франциск по време на диалога си с президента Румен Радев. Държавният глава уточни, че папа Франциск е поискал и в България да се раждат повече деца и те да получават почтено обучение, обвързано с образование, с цел да порастват с почитание и познаване на българската история, литература, език и просвета.

" Най-добрата последователност в традициите и националния дух е сред поколенията и по тази причина папа Франциск ни пожела да пазим жива и да укрепваме връзката сред поколенията “, акцентира Румен Радев. Според Светия отец е належащо да се грижим повече за възрастните хора, тъй като те заслужават почитание. Във връзка с това папа Франциск е подарил на президента литография, показваща точно връзката сред поколенията, на която е изобразен младеж, подаващ ръка на по-възрастен, с цел да му помогне да се изправи.

Най-голямото предизвикателство пред човечеството през днешния ден е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди почтени хора, акцентира президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. " Това изисква осъзнаване, доста разсъдък и напъните на цялата интернационална общественост, да се търсят пътища към мира, учредени на интернационалното право “, уточни президентът и добави, че това е била обща позиция по време на аудиенцията. " Време е за разсъдък и дипломация, тъй като видяхме, че единствено с стопански и военни средства не може да бъде реализиран мир “, добави президентът.

Държавният глава подари на Светия отец истинска икона на светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Иконата е дело на зографи от Софийската иконописна школа и е рисувана с естествени бои, оцветени с естествени багрила. В творбата свети Кирил държи свитък с българската писменост, а свети Методий – книга, написана с български букви – " В началото бе Словото “.

В отговор на журналистически въпрос за отправена покана за среща от президента на Република Северна Македония Гордана Селяновска, която също е на посещаване във Ватикана и Италианската република, Румен Радев дефинира като позитивен знак, че президентът на РСМ е показала блян за среща на най-високо ниво. Президентът уточни, че срещата не се е провела заради стратегиите на двете делегации, само че изрази вяра тя да се случи в близко бъдеще. " Отдавна споделям, че единствено с разговор ще укрепим доверието между тях “, уточни Румен Радев и подсети, че е ред на президента на РСМ да посети страната ни, а такава покана до момента е била отправяна на най-високо ниво.

България чака от РСМ час по-скоро смяна в реториката и най-накрая преустановяване на езика на омразата, акцентира президентът. " РСМ би трябвало да покаже, че в действителност желае да бъде част от обединена Европа като извърши всички условия, които се показват от Европейски Съюз, по този начин, както е било за всяка страна членка “, съобщи още Румен Радев.

След аудиенцията при папа Франциск президентът Румен Радев посети базиликата " Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Държавният глава участва на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. По-късно президентът ще посети и базиликата " Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост. В Рим Румен Радев ще отдаде респект пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По време на визитата си във Ватикана и Италианската република Българският държавен глава е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР