По време на археологически разкопки през 2023 г., с подкрепата

...
По време на археологически разкопки през 2023 г., с подкрепата
Коментари Харесай

В черквата Света Богородица в Мелник са открити 124 находки от камък, керамика и метал!

По време на археологически разкопки през 2023 година, с поддръжката на община Сандански, са открити находки от камък, керамика и метал.

Проучването се управлява от гл. ас. доктор Методи Златков от Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, а съветник - проф. д.и.н. Виолета Нешева.

В екипа участваха доктор Мария Пашова от Регионален исторически музей - Благоевград и Елисавета Иванова от Археологически музей - Сандански. Реставрацията на движимите монументи се прави в лабораторията на НАИМ-БАН от Ренета Караманова (стенописите и каменните находки) и гл. ас. доктор Петя Пенкова (металните находки).

Сред находките е откъс от средновековния надпис от XIII – XIV в., част от който се откри в предходния сезон. Най-вероятно това е строителният надпис на първия интервал на черква. Друга находка е част от мраморна релефна плоча от XVIII – началото на XIX в., на която е изобразен серафим (четирикрил ангел).

Разкопките дават доста скъпи научни данни и опция за експониране на един значим и забавен монумент за историята на Мелник.

Обектът е включен с постер във краткотрайната галерия „ Българска археология през 2023 година “, която се откри на 15 февруари 2024 година в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Плочата с изображението на ангела и част от стенописите ще бъде изложен в експозицията на НАИМ – Българска академия на науките до 26.05.2024 година

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР