По време на 15-ата среща на върха през август миналата

...
По време на 15-ата среща на върха през август миналата
Коментари Харесай

БРИКС: Кога Саудитска Арабия ще се присъедини към съюза?

По време на 15-ата среща на върха през август предходната година алиансът БРИКС насочи предложения към още шест страни.

Сред поканените бяха Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия. Аржентина обаче избра да не се причисли под управлението на президента Хавиер Милей, който изрази запаси към блока.

През януари 2024 година алиансът БРИКС одобри в редиците си ОАЕ, Иран, Египет и Етиопия, до момента в който решението на Саудитска Арабия към момента не е взето . Саудитска Арабия деликатно обмисля опциите си във връзка с БРИКС, като балансира сред желанието си за поддръжка както от алианса, по този начин и от западните страни. Процесът на взимане на решение от страна на Кралството продължава, като досега няма дефинитивно умозаключение.

Стратегическият метод на Саудитска Арабия отразява двойната ѝ взаимозависимост от БРИКС и западните съдружници в разнообразни аспекти, в това число търговията с нефт и икономическата непоклатимост.

Стремейки се да диверсифицира стопанската система си оттатък петрола, Саудитска Арабия признава смисъла на поддържането на мощни връзки както с БРИКС, по този начин и със Запада. Стремежът на Кралството да подражава на триумфа на ОАЕ в превръщането му в капиталов център в допълнение акцентира смисъла на връзките му със западните сътрудници.

Предвид тези съображения Саудитска Арабия евентуално отсрочва участието си в БРИКС, защото се ориентира в комплицираната динамичност на силите и се стреми да резервира връзките си със западните съдружници. Кралството осъзнава, че прибързаното взимане на такова решение може да има обилни последствия, и по тази причина подхожда внимателно към присъединяване си в БРИКС.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР