По внесен обвинителен акт срещу подсъдимите М. А., В. Я.,

...
По внесен обвинителен акт срещу подсъдимите М. А., В. Я.,
Коментари Харесай

По обвинителен акт за организирана престъпна група е постановена осъдителна присъда срещу единадесет лица

По импортиран обвинителен акт против подсъдимите М. А., В. Я., В. А., И. И., Х. Х., Н. С., Д. Г., Ж. Б., А. М., П. К. и Е. М. Софийски градски съд (СГС) постанови неоправдателна присъда за закононарушение по член 321 от Наказателен кодекс, както и за други незаконни действия.

Подсъдимите М. А. и В. Я. са приети за отговорни в това, че в интервала от неустановена дата от началото на 2006 година до 31.07.2013 година взаимно са ръководели на територията на Република България проведена незаконна група от единадесет лица за да правят в съгласие в страната убийства, квалифицирани обири и грабежи, като групата е въоръжена с дълго автоматизирано оръжие и е основана с користна цел, което е закононарушение по член 321, алинея 3, прочие 1 и прочие 2, т. 1 във вр. с алинея 1, прочие 2 от Наказателен кодекс. За това закононарушение на М. А. е несъмнено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 6 години, а на В. Я. – „ отнемане от независимост “ за период от 7 години, които да изтърпят при първичен непоколебим режим.  

Подсъдимият М. А е приет за отговорен и за това, че от неустановена дата до 16.01.2011 година в гр. София е държал оръжия – 2 бр. автомати от недовършен индустриален цикъл структура „ Калашников “ и муниции за огнестрелно оръжие в огромно количество – 60 бр. патрони, предопределени за пукотевица с „ АК-47 “ и неговите модификации; 65 бр. патрони, предопределени за пукотевица с револвери тиня. 9 мм и картечни револвери тиня. 9 мм; 46 бр. патрони тиня. 9 мм, предопределени за пукотевица с револвери „ Макаров “ и „ Стечкин “ и др.; 42 бр. патрони тиня. 9 мм, предопределени за пукотевица с револвери тиня. 9 мм, без да има за това съответно позволение според Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения – закононарушение по член 339, алинея 2 във вр. с алинея 1 от Наказателен кодекс. За това закононарушение на подсъдимия М. А. е несъмнено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години при първичен непоколебим режим на изтърпяване. 

На съображение член 25 във вр. с член 23, алинея 1 от Наказателен кодекс сред актуалната и предишна присъда е несъмнено едно общо най-тежко наказване, което подсъдимият М. А. следва да изтърпи, а точно – „ отнемане от независимост “ за период от 6 години при първичен непоколебим режим.  

На съображение член 25 във вр. с член 23, алинея 1 от Наказателен кодекс подсъдимият В. Я. следва да изтърпи общо най-тежко наказване, а точно – „ отнемане от независимост “ за период от 17 години при първичен непоколебим режим. Към това наказване е присъединено и наказване „ санкция “ в размер на 5000 лева.  

Подсъдимите В. А., И. И., Х. Х., Н. С., Д. Г., Ж. Б., А. М. и П. К. са приети за отговорни, че са взели участие в ръководената от М. А. и В. Я проведена незаконна група, заради което са наказани за осъществено закононарушение по член 321, алинея 3, прочие 1 и прочие 2, т. 2 във вр. с алинея 2 от Наказателен кодекс.

За това закононарушение на участниците в групата са наложени следните санкции:
на В. А. и на И. И. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години, което да изтърпят при първичен непоколебим режим. На съображение член 68, алинея 1 от Наказателен кодекс подсъдимият И. И. следва да изтърпи настрана при първичен непоколебим режим и наложеното с друга присъда наказване „ отнемане от независимост “ за период от две години;на Х. Х., на Н. С. и на А. М. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години, осъществяването на което е отсрочено с изпитателен период от 5 години;на Д. Г. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 години, което да изтърпи при първичен непоколебим режим. Подсъдимият Д. Г. следва да изтърпи общо най-тежко наказване „ отнемане от независимост “ за период от 6 години при първичен непоколебим режим, наложено му на съображение член 25 във вр. с член 23, алинея 1 от НК;на Ж. Б. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 3 години, което да изтърпи при първичен общ режим;на П. К. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 4 години, което да бъде изтърпяно при първичен непоколебим режим. Подсъдимият П. К. следва да изтърпи общо най-тежко наказване „ отнемане от независимост “ за период от 4 години при първичен непоколебим режим, наложено му на съображение член 25 във вр. с член 23, алинея 1 от Наказателен кодекс.
Подсъдимият Е. М. е приет за отговорен за въоръжен обир в изключително огромни размери, осъществен по предписание на проведената незаконна група, ръководена от подсъдимите М. А. и В. Я., като на 05.04.2012 година в гр. София, Е. М. в съучастничество като съучастник с неустановено лице лишил сумата от 215 000 лева от владението на основния касиер в банков клон с желание незаконно да я присвои, като използвал за това заплашване, насочвайки оръжие към касиера. За това закононарушение по член 199, алинея 2, т. 3 във вр. с алинея 1, т. 5 във вр. с член 198, алинея 1 във вр. с член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс на подсъдимия Е. М. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 15 години при първичен непоколебим режим. Подсъдимият следва да изтърпи едно общо най-тежко наказване „ отнемане от независимост “ за период от 17 години и 6 месеца при първичен непоколебим режим, наложено му на съображение член 25 във вр. с член 23, алинея 1 от Наказателен кодекс.        

Присъдата не е дефинитивна и предстои на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР