По-влажно от обичайното лято с повишен риск от наводнения и

...
По-влажно от обичайното лято с повишен риск от наводнения и
Коментари Харесай

Повече наводнения и по-малко пожари се очакват в Австралия

По-влажно от нормалното лято с нараснал риск от наводнения и по-малко пожари, които не могат да бъдат изключени изцяло, чака Австралия, съобщи ДПА, базирайки се на сезонната прогноза на Бюрото по метеорология.

През септември бюрото разгласи, че страната претърпява събитието Ла Ниня, което се чака да понижи сезона на пожарите и да продължи до есента.

"Климатичната ни вероятност е противоположна на тази, която имахме предходната година в Австралия. Това лято в Нов Южен Уелс, Виктория и Куинсланд се чакат превалявания над междинните, което значи, че сме изправени пред нараснал риск от повсеместни наводнения ", споделя Андрю Уоткинс от Бюрото по метеорология, съобщи Българска телеграфна агенция.

В "Черното лято " на 2019-2020 година сезонът на горските пожари, последвал една от най-горещите и сухи години в Австралия, беше невиждан по своите мащаб и вреди. Огнената буря лиши живота на 33 души, над 3000 домове бяха унищожени и 24 милиона хектара изгоряха в южната и източната елементи на страната.

Уоткинс отбелязва, че рискът от горски пожари не е толкоз висок, колкото предишното лято, само че все пак възникването им не може да бъде изключено изцяло.

"Югоизточна Австралия е един от най-застрашените от пожари райони в света. Дори късите интервали на горещо и изсъхнало време усилват риска от пожар през лятото ", споделя специалистът.

Андрю Уоткинс също по този начин предизвестява обществеността да се приготви, защото в щата Нов Южен Уелс се чака уикенд с рискови горещини, като тук-там температурите евентуално ще надвишат 40 градуса Целзий.

Очаква се също тропическите циклони леко да се усилят в Северна Австралия. Средно страната се "сблъсква " с девет до 11 тропически циклона всяка година.

"Въпреки че последните три седмици бяха сухи на доста места в страната, частично заради неподходящи тропически метеорологични модели, това не е сигнал за отслабването на Ла Ниня ", споделя Уоткинс.

Очаква се феноменът да окаже въздействие и върху Големия бариерен риф, като вероятността за най-голямата коралова система в света е "смесена ".

"Докато циклоните могат да навредят на кораловите рифове, а вследствие на наводненията замърсителите да се излеят в морските води, увеличените количества дъжд и свързаната с тях облачна завивка могат да обезпечат помрачаване над рифа и изстудяване на водата ", изясняват учени от Морския парк на Големия бариерен риф.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР