По-високото ДДС на услугите в сравнения с миналата година, когато

...
По-високото ДДС на услугите в сравнения с миналата година, когато
Коментари Харесай

Преди сезона: Поскъпват картите в ски курортите

По-високото Данък добавена стойност на услугите в съпоставения с предходната година, когато към момента имаше облекчения поради пандемията от COVID-19, са една от повода цените на картите в ски курортите да се усилят, съобщи БТВ.
Прочетете още
В Банско при предварителната ликвидация сезонната карта е 1700 лeва, предходната година същата е коствала 1500. В другия известен курорт – Боровец, дневната въжен превоз карта в този момент е 90 лева Това е била и цената ѝ предходната година, единствено че в дейния сезон.

Кратък е срокът на предварителната продажба в Пампорово, където дневна карта на цена от 82 лв. може да се купи до 31 октомври. Миналата година същата е била на стойност 75 лв..

С връщането на 20% Данък добавена стойност на туризма, въжен превоз картите се чака да надвишат 100 лв. в огромните ни зимни курорти.

 Мартин споделя, че към този момент от години избира да прекара зимната си почивка не в родната Северна Македония, а у нас. Въпреки нарасналите тази година цени, той не се отхвърля от българските ски курорти.

" Ще се отрази, може би не на нас, само че на ски центровете, няма да има доста хора. Ще забележим дали ще посетим Боровец, Банско или Пампорово ", споделя Мартин.

„ Минавайки една психическа граница от 100 лв., сигурно ще повлияе отрицателно, изключително на българския екскурзиант, само че се надяваме да запазим тези данъчни облекчения, които ги имаше предишните години ", разяснява Константин Занков от Института за разбори и оценка на туризма.

" Ако се резервира 9% ДДС-то, ние ще имаме опция да запазим цените същите като предходната година “, показва Мария Шейнова от „ Бороспорт “.

" Всичко зависи от това, по какъв начин ще се обърне внимание на това 9-те %, които в този момент към този момент стават 20 %. Така, че при всички положения ще има покачване на цената на дневната карта. Миналата година беше 96 лв. ", показва Иван Обрейков, маркетинг шеф на „ Юлен “.

По-скъпите карти този сезон се дължат и на високата цена на електрическата енергия, горивата, поддръжка и предпазване на машини, работни заплати и инфлацията. Въпреки терзанията на сектора и туристите, подготовката за ски сезона продължава. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР