По-високите нива на кофеин в кръвта могат да намалят затлъстяването

...
По-високите нива на кофеин в кръвта могат да намалят затлъстяването
Коментари Харесай

Високото ниво на кофеин в кръвта може да намали мазнините в тялото и риска от диабет

По-високите равнища на кофеин в кръвта могат да понижат затлъстяването и риска от диабет вид 2. Това демонстрира изследване, оповестено в списанието BMJ Medicine. Изследването е направено върху лица от европеидната раса при близо 10 000 души, които са взели участие в шест дълготрайни изследвания. Приложен е методът Менделеева рандомизация, при която се употребяват генетични разновидности за заместители на съответен рисков фактор. 

Целта на проучването е да се проучат евентуалните причинно-следствени резултати на дълготрайните концентрации на кофеин в кръвта върху затлъстяването, диабет вид 2 и главните сърдечно-съдови болести. Проучването е открило, че по-високото равнище на кофеин имат връзка с по-ниския показател на телесна маса. 

Учените са разгледали ролята на два постоянно срещани генетични разновидността на гените CYP1A2 и AHR. Те са свързани със скоростта на метаболизма и кофеина в организма.

“Връзката сред затлъстяването и диабет вид 2 е добре открита, като над 90% от хората с този тип захарна болест са с наднормено тегло или имат затлъстяване. Техниката на менделска оценка, употребена от създателите обаче, изисква нерешителност при нейното пояснение, защото е уязвима на пристрастия, които могат да повлияят на резултата ", сподели клиничният професор в здравното учебно заведение на Университета на Уоруик доктор Стивън Лорънс, който не е взел участие в изследването. 

Д-р Стивън Лорънс съобщи, че съгласно науката кофеинът, употребяван с почти 4 чаши кафе, може да засили метаболизма с 3-11%. 

“Колкото по-бърз е метаболизмът, толкоз по-лесно се изгарят мазнините. Това звучи като добра вест, в случай че се пробвате да отслабнете. Ако консумирате няколко чаши кафе, тялото ви ще изгаря мазнините с по-голяма скорост от тези, които не употребяват кафе. В същото време е открито, че затлъстяването може да докара до риск от диабет вид 2 ", добави той.

По-рано оповестени проучвания демонстрират, че пиенето на 3-5 чаши кафе на ден, са богат източник на кофеин и е обвързвано с по-нисък риск от диабет вид 2 и сърдечно-съдови болести. Една междинна чаша кафе съдържа към 70-150 mg кофеин.

Според учените е изчислено, че дневният банкет от 100 mg кофеин усилва разхода на сила с към 100 калории дневно, което след това може да понижи риска от развиване на затлъстяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР