По-високи цени на ток, газ и парно от 1 юли.

...
По-високи цени на ток, газ и парно от 1 юли.
Коментари Харесай

Експерти: Световните пазари влияят на повишението на цените на тока, парното и природняи газ

По-високи цени на ток, газ и парно от 1 юли. Електроенергията ще нарастне приблизително с 3% в цялата страна, а природният газ ще доближи най-високата си цена за последните две години. Парното в София ще нарастне с над 14 на 100.

В " Денят стартира " ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения
Кремен Георгиев изясни повишаването с въздействието на международните пазари.

" Повишението е в резултат на накачването и на всички останали цени, защото виждаме, че на международните пазари главното, което въздейства на цената на топлинната сила, това е горивото, т.е. природният газ главно и цените на въглеродните излъчвания, които са неразривно свързани с това гориво, защото изгарянето на несъмнено количество гориво сегментира несъмнено количество въглероден двуокис, който би трябвало да се заплати. т.е. въздействието на международните пазари ", сподели Георгиев.

По думите на Антон Иванов, който е енергиен специалист от Българския енергиен и минен конгрес на международните пазари ценовите трендове на базовите цени и на базовите детайли се движат нелогично.

" Обикновено сме привикнали цените на природния газ през лятото да понижават, тогава да се запълват хранилищата, нали това беше една нормалност, която беше години наред и се очакваше и тази година да се случи. Това не се случи тази година, ние би трябвало да се готвим по-скоро за една дълбока смяна, към която се движим и да оценяваме нашите вероятности точно от позиция на тази обстановка на смяна, а не на инцидентни съвпадения на фактори ", сподели Иванов.

Според енергийния специалист целеустремено вървим към едни други взаимоотношения, които постановат ние да преразгледаме изобщо енергийния бранш.

Кремен Георгиев изясни разликата в покачването на цените в градовете по този начин: " Всяко едно сдружение има своите специфики, своето количество клиенти, своят размер топлопреносна мрежа и надлежно напълно разнообразни уреди и по друг метод създават топлинната и електрическата сила ".

Антон Иванов акцентира, че за разлика от топлофикациите, които са общински сдружения, енергийните са самостоятелни от формата на благосъстоятелност, те обслужват съответна община и те зависят извънредно от локалните условия.

" За електроенергийния бранш ние приказваме за енергиен микс и там всички огромни производители имат своя дял за образуването на крайната цена. Докато в България производството и потреблението на електрическа сила значително зависи от въглещните централи, то естествено проблемите с производството на електрическа сила от въглища ще стои и той ще става все по-остър по отношение на цените на въглеродните излъчвания, това е главният мотор, който трансформира стойностите на електроенергийните пазари ", сподели Антон Иванов.

По думите на енергийния специалист държавната Топлоелектрическа централа беше най-вече натоварена със обществени функционалности и надлежно в този момент тя е в най-неизгодна позиция, проблемите на другите сдружения са едни и същи.

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР