По-високи са цените на брашното, месото и други хранителни продукти

...
По-високи са цените на брашното, месото и други хранителни продукти
Коментари Харесай

Има поскъпване на храните за старт на септември

По-високи са цените на брашното, месото и други хранителни артикули у нас, по отношение на първата седмица на септември през 2018 година Това излиза наяве от взор към цените на едро по стоковите тържища и борсите, написа " Монитор ".
Средната цена на брашното вид „ 500 ” през миналия петък бе 0,99 лв.. Стойността му е с 0,19 лв. по-висока за кг, в сравнение с беше преди 12 месеца. Нивото от четвъртък пък е повишено с 0,03 лв. по отношение на края на август предходната година. Най-ниската цена на брашното през предходната седмица у нас бе регистрирана във Враца. Там продуктът се оферираше за 0,58 лв. за кг на едро. А най-скъпа бе продажбата му в Бургас и София - 1,30 лв. за кг. За 1,26 лв. пък можеше да се купи от София. Независимо, че през актуалната година не бе показана рецесия за дефицит на пшеница, повишаването на главната суровина за хляба продължава.
При месата най-скъпа е каймата. Спрямо първите дни на септември 2018 година, тя е поскъпнала с 0,36 лв. за кг. Ръст на цените се регистрира и при пилешките бутчета - 0,34 лв. за кг. Данните са посочени в уеб страницата на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ). Въпреки че каймата и кренвиршите се смятат за едни от най-евтините заместители на месото, междинната стойност им стойност също към този момент набъбна. В последния ден от август тази година кайма можехме да си купим на едро приблизително по 4,98 лв. за кг. Каймата, която е примес, в петък се оферираше на едро най-евтино във Варна - по 3,90 лв. за кг. Най-скъпата кайма в края на миналата работна седмица се е продавала в София - от 6,80 лв. за кг, а записаната най-ниска цена е била 5,60 лв. за кг. В Бургас и региона пък е регистрирана най-голяма разлика сред цените - от 4 лв. до 6,20 лв. за кг кайма. В други шест области на страната продуктът се оферираше на цена от над 5 лв. за кг. А точно: в Силистра, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Плевен и Монтана.
В края на предходната седмица цените на пилешките кренвирши и зрелия боб съвсем са се изравнили на равнище от 3,42 лв. за кг, сочат данните на борсовата комисия. Пилешките кренвирши са поскъпнали с 0,12 лв., по отношение на предходната година. Най-евтино бобът се е продавал за 2,30 лв. за кг в Силистра, а най-скъпо - за 3,90 лв. за кг в София. За 3,35 лв. за кг се продаваше най-евтино фасулът в края на август в столицата. Във Варна и Пловдив оптималната ценова стойност на боба на едро бе 3,50 лв. за кг, а в Ямбол - 3,60 лв. за кг. В последна сметка, статистиката демонстрира, че междинната цена на зрелия боб за страната е с 0,26 лв. по-висока от края на първата седмица на септември на предходната година.
Средно за 2,92 лв. можеха да се купят на едро пилешките бутчета в първия от миналите три почивни дни. Цената им е поскъпнала с 0,34 лв. спрямо преди 12 месеца.
Според статистиката, поевтиняване се следи при оранжерийните домати. Цените им са с по 50 стотинки надолу, в сравнение с преди година. В последния работен ден на предходната седмица те са се продавали приблизително по 1,44 лв. за кг. Преди година цената им е била 2,05 лв. за кг.
За сметка на това, обаче, краставиците от парник са с 0,34 лв. по-скъпи от същия интервал на предходната година. Цената им на едро доближи 1,36 лв. за кг против миналогодишна - 1,02 лв. за кг.
Повишение в цената се следи и при зрелия кромид лук. Той е поскъпнал с 0,25 лв.. През последния работен ден от предходната година лукът се е продавал за 1 лев, като преди 12 месеца се е предложил за 0,75 лв..
Поскъпнали са и бананите. Цената им е 2,03 лв. за кг, което е с 0,25 лв. повече спрямо първата седмица на септември 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР