По-високи данъци за второ жилище в Банкя, Панчарево и парк

...
По-високи данъци за второ жилище в Банкя, Панчарево и парк
Коментари Харесай

Скача данъкът за второ жилище в Банкя, Панчарево и полите на Витоша

По-високи налози за второ жилище в Банкя, Панчарево и парк Витоша ще заплащат притежателите на парцели от 2019 година Проект за изменение на Наредбата за локалните налози, каквото се изисква след последните промени в Закона за локалните налози и такси, признати от Народното събрание в края на ноември, е внесъл зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. 

Според оповестените на 27 ноември т.г. в " Държавен вестник " промени в ЗМДТ, от идната 2019 година притежателите на парцели в курортни селища, които не са главно жилище, ще заплащат по-висок налог здания, разгласи на страницата си във фейсбук Барбалов. Това няма да важи за парцели, които са регистрирани като туристически обекти по смисъла на Закона за туризма и притежателят им заплаща съответните налози и такси за това. 

На територията на Столична община измененията засягат парцели в гр. Банкя, който е със статут на балнеолечебен курорт от национално значение, в кв. Панчарево - балнеолечебен курорт от локално значение, и в естествен парк „ Витоша “ - климатичен планински курорт от локално значение.

Определените в закона ставки за парцелите в курорти от национално значение са от 5 до 7 промила върху данъчната оценка, а за курортите от локално значение – от 4,5 до 6 промила. Решението за размера на налога в тези граници се взима от общинските препоръки в съответните обитаеми места. 

За да съблюдава условието на закона, Столичният общински съвет би трябвало да гласоподава промени в Наредбата за установяване на локалните налози, с които да дефинира новите данъчни ставки за трите курортни селища. Предложението, импортирано в СОС, е размерът да е на минимума, посочен от законодателя, а точно – 5 промила за парцел в гр. Банкя и 4,5 промила – за кв. Панчарево и парк Витоша, изяснява Барбалов. 

Промените няма да обиден притежатели, за които парцелите в тези селища са съществени жилища. Те ще не престават да заплащат, както до момента, половината /50%/ от налога, изискуем за парцел в София - 1,875 на хиляда върху данъчната оценка. 

Според промените в закона, в случай че бъде открито, че даден притежател е показал повече от един парцел като „ главно жилище “ на територията на цялата страна, той ще загуби правото си на 50% отстъпка за главното и ще заплаща цялостен налог за всеки от парцелите си.
По данни от данъчната система на Столична община, засегнатите от новия, по-висок налог партиди в гр. Банкя ще бъдат 14 152, а в кв. Панчарево – 677. 

Такса боклук в Столична община няма да се усилва, стана ясно през вчерашния ден на Комисията по екология в СОС при показване на План-сметка за дейностите по събиране, транспортиране, неутрализиране в депа или други уреди на битовите боклуци и за поддържане чистотата на териториите за публично прилагане за 2019г.

С измененията в Закона за локалните налози и такси се вкарва и нов метод за пресмятане на налога върху МПС. С цел допустимо най-рано притежателите на МПС в София да са наясно какъв налог ще дължат за своите коли, за 2019 година Столична община ще се придържа към минималните ставки, избрани в Закона за локалните налози и такси, изяснява Барбалов. 

Според плана за колите с мощ до 55 киловата ще се заплащат по 34 стотинки за всеки киловат. За тези от 55 до 74 киловата ставката е 54 стотинки за киловат. За колите с мощ над 74 киловата и до 110 киловата - по 1.10 лв. на киловат, за категорията до 150 киловата - по 1.23 лв.. За автомобилите с мощ над 150 киловата до 245 киловата ставката е 1.60 лв. на киловат, а за тези над 245 киловата - 2.10 лв. на киловат. 

При изчисляването на налога взе участие коефициент съгласно възрастта на колата, който варира от 1,1 за коли над 20 години до 2,3 за най-новите. Нов съставен елемент при определянето на налога се вкарва според екостандарта на колата - от 0.40 за коли с Евро 6 до 1.10 за тези с Евро 1 и 2. 

С плана се дефинира и налог за притежателите на джетове - 100 лева на брой, както и на скутери - по 2,70 лева на киловат. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР