По-високи данъци за старите коли и по-високи такси за възмездно

...
По-високи данъци за старите коли и по-високи такси за възмездно
Коментари Харесай

Вдигат данъците за автомобилите и таксите за имуществени сделки

По-високи налози за старите коли и по-високи такси за възмездно придобиване на парцели гласоподава столиният общински съвет за следващата година. От 7 до 40 лв., годишно ще е покачването на дънъка за най-масовите коли, пресметна столичният кмет  Йорданка Фандъкова. 

За кола над 150 конски сили се обрисува нарастване от към 14 - 15%, което се дължи  на мощността на транспортното средство. За тези, които са от по-нисък екологичен клас, нарастването е по-голямо и може да стигне 50 лв., означи зам.-кметът Дончо Барбалов. Той заключи, че сред 20 и 50 лв. ще е нарастването за колите над 150 конски сили, според от екологичната съставния елемент.  Ставката ще зависи и от годините на автомобила, където пропорцията е противоположна - колкото по-старо транспортното средство, толкоз повече коефициенът понижава. 
Столична община усили и налога за възмездно придобиване на парцели от 2.5% на 3%, което бе аргументирано с концепцията да има повече средства за вътрешноквартални поправки. " 10 милиона лв. предвиждаме да разпределим към районните кметове, а останалите да бъдат ориентирани за ремонт на съществени квартални улици ", заяви още Фандъкова и благодари на сътрудниците си от ГЕРБ и на групата на Патриотите за оказаната поддръжка при гласуването.
Борис Бонев, който не поддържа предлагането и гласоподава " въздържал се " изясни, че по принцип утвърждава непопулярните ограничения по отношение на старите коли, тъй като не желае София да е авто-моргата на Европа, само че не е подкрепил ръководещите, тъй като не са показали план къде ще отидат парите от вдигнатите налози.

" Не видях обосновка всяко едно от в допълнение събраните левчета къде ще отиде. Говореха се общи приказки за  възстановяване на екологията, за довозващ превоз, само че да вземем за пример търгът за новите транспортни средства  беше преустановен, нов не е разгласен, а самите транспортни средства са скъпи и с непълен потенциал, с цел да обслужат потребностите на София за довозващ превоз ", уточни Бонев и дефинира решението на СОС като разхищаване на обществени средства. 
Категорично срещу повдигането на налозите гласоподаваха общинските съветници от " Демократична България ", уверени, че власт, която ясно е посочила, че не могат да ръководят дейно обществени средства, не може да желае в допълнение такива, без да е оптимизирала приходната част и без да е потвърдила, че ги разходва честно и почтено.

" Тази същата власт, която желае нови 38 милиона от софиянци, докара общинското сдружение Топлофикация до дълг от 900 милиона,.. докара до несъбиране на 300 милона налози, единствено за предходната година - 40 милиона, докара до несъблюдение на капиталовата стратегия, докара до ремонт на ремонта... ", посочи способи Лалов. Той се опълчи на желанието на ръководещите първата мярка за екологичен резултат да е доплънително натоварване на жителите.
Кметът Фандъкова разгласи новите формули и ставки с обещанието, че налог " здания " и такса " боклук " няма да се подвигат за 2020 година. Още преди да се стигне до гласуването, недоверчиви жители се събраха пред общината на митинг.

С табели и с жълти жилетки с надписи на гърбовете: " Общината ни ограбва " те пробваха да преотвратят повишението на данъчната тежест. 
Група от протестиращите се оплакаха от процедурата за отчуждаване на парцели по Ломско шосе.. " Очуждават земи по цени 15 стотинки на квадратен метър, а застроените - по 25 лв. на квадратен метър, което са смешни цени ", показа протестираща и добави, че притежателите не са викани на публично разискване, а били сюрпризирани със заповеди за отчуждаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР