По-високата ставка ДДС от 1 юли няма да оскъпи продадените

...
По-високата ставка ДДС от 1 юли няма да оскъпи продадените
Коментари Харесай

И туроператорите искат по-нисък ДДС до края на годината

По-високата ставка Данък добавена стойност от 1 юли няма да оскъпи продадените към този момент туристически пакети, споделят от АБТТА. Туроператорите са недоволни, че са останали забравени от депутатите и от 1 юли данъкът върху добавената стойност на туристическите пакети още веднъж ще се върне на по-високата ставка от 20%. 

Във вторник - последния работен ден на 49-то Народно заседание, ненадейно депутатите съвсем единомислещо (без ПП-ДБ) гласоподаваха нулевата ставка Данък добавена стойност на хляба и брашното да бъде удължена до края на годината. Действието й трябваше да изтече след 30 юни и предизборно политиците побързаха още в този момент да удължат 0% Данък добавена стойност, тъй като не е ясно тъкмо по кое време ще проработи новото Народно заседание.

На 30 юни стопира действието и на по-ниската, 9%-на ставка Данък добавена стойност за туроператорите, въведена по време на пандемията като антикризисна мярка, и на два пъти към този момент удължавана. От Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА) обаче се надяват, че ще има опция преди 1 юли новият парламент да направи следващ жест към техния бизнес.

" Напълно наясно сме, че пониженият на 9% Данък добавена стойност е краткотрайна мярка. Редно е обаче да остане в действие до края на тази година ", разяснява пред БНР Даниела Стоева от Управителния съвет на АБТТА. Тя припомня, че мярката е въведена най-много да се възвърне така наречен входящ туризъм - визитите на задгранични туристи у нас, който най-вече пострада първо от Covid, а по-късно и от войната в Украйна. По думите ѝ равнищата на туристическите пътувания у нас към момента не са достигнали предковидната 2019 г.

Туроператорите са недоволни от неглижирането на бранша от страна на властта. " Има огромна дупка сред бизнеса и ръководещите институции, както и отвращение за схващане на потребностите на бизнеса. Това демонстрира и какъв брой несигурна е бизнес средата в България ", показва Стоева. В същото време туроператорите напомнят, че ръководещите показват по-голяма угриженост към ресторантьорите, които първи получиха 9% Данък добавена стойност, а в края на 2023 година по-ниската ставка за тях бе удължена до края на 2024 година, за разлика от туроператорите.

Промяната на Данък добавена стойност в средата на годината при разпродадени туристически пакети за цялото лято ще сътвори огромни проблеми на туроператорите, показват от АБТТА. " Целият негатив от увеличението на Данък добавена стойност от 1 юли ще е за сметка на туроператорите. Те ще поемат разликата от 11%. Клиентите ни няма да бъдат ощетени ", споделя Стоева.

За потребителите, които занапред купуват почивки обаче, цените ще бъдат по-високи минимум с 11% поради по-високия данък.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР