По-висок таван на таксите за теглене на пари от банкомат

...
По-висок таван на таксите за теглене на пари от банкомат
Коментари Харесай

По-високи такси за теглене от банкомат

По-висок таван на таксите за изтегляне на пари от банкомат на друга банка влязоха в действие от 1 август във връзка с платежните сметки за съществени интервенции. Максималната такса към този момент е 92 ст. при 89 ст. до момента. Всички банки с изключение на разплащателни сметки би трябвало да оферират на клиентите си и платежните сметки за съществени интервенции, които може да се употребяват за съществени неща като изтегляне на пари в брой, преводи и заплащане на сметки за ток и вода. Таксите по тези сметки би трябвало да са по-ниски по едно и също време от: междинния размер на таксите, събирани от банките за тези операции; и най-ниския размер на таксите, които съответната банка ползва за всяка от съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки.

Оказва се обаче, че след влизането в действие на тези правила вместо таксите да понижават, за редица услуги те се усилват. Например за пряк дебит, при който банката автоматизирано разплаща от сметката на клиента неговите отговорности за ток, вода, парно, интернет и телефон, междинната такса е 1,35 лева, в случай че сметката на комуналния снабдител е в същата банка, и 2,28 лева, в случай че сметката е в друга банка. Досега тези такси бяха 1,24 лева и 2,14 лева Така, в случай че банката заплаща 5 услуги, ще събере единствено за такси 11,40 лева на месец. Като от 1 август банките би трябвало да съобразят таксите си по сметките за съществени интервенции с новите междинни размери на таксите за тези услуги.

За превод на пари от сметка трезорите събират приблизително 0,99 лева, в случай че платежното разпореждане е на хартия и парите отиват по сметка в същата банка, и 2,22 лева в случай че е към друга банка. Досега междинният размер на тези такси беше надлежно 0,97 лева и 2,12 лева За онлайн превод към същата банка таксата е 0,49 лева, а към друга банка – 1,08 лева, в случай че до момента бяха 0,40 лева и 1 лева

За изтегляне на пари в брой до 1000 лева от офис на банката в трезорите ползват друг метод за установяване на таксите. Затова Българска народна банка дефинира и две междинни такси, с които банките би трябвало да се преценяват – 1,02 лева или 0,2% от сумата, само че не по-малко от 1,40 лева Досега тези такси бяха 0,89 лева или 0,26%, само че най-малко 6 лева

Някои такси обаче понижават. Откриването на платежна сметка за съществени интервенции от през вчерашния ден коства най-много 1,79 лева при предел от 2,16 лева до момента Ако към сметката има дебитна карта, таванът на таксата пада от 1,92 на 1,32 лева За обслужване на сметката таванът на таксата е 2,27 лева на месец при 2,01 лева до момента. А в случай че към сметката има дебитна карта таксата е 2,02 лева на месец, при 1,51 лева до момента.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР