По Великден ще видите много снимки на яйца - изкусно

...
По Великден ще видите много снимки на яйца - изкусно
Коментари Харесай

Най-скъпите великденски яйца: Историята на яйцата Фаберже!

По Великден ще видите доста фотоси на яйца - изобретателно украсени, хумористични, типичен, ексцентрични. Но има единствено едни яйца, които могат да се нарекат най-скъпите и това са прословутите яйца Фаберже.И през днешния ден тези бижута са синоним на ювелирно майсторство и има за какво. Известни са 69 такива яйца. Те са дело на Петер Карл Фаберже и неговия помощник. Собственици на бижутата през годините са били съветски царе, както и частни колекционери.

Виж още: Той ли е най-богатото дете в света? Момче от Дубай се хвали с 2 милиарда $ от собствен бизнес

Цели 54 от тях са направени за цар Александър III и Николай II, като 52 от тях са били точно великденски. Всъщност точно Александър III дава концепцията на Фаберже за този вид яйца, поръчвайки му през 1885 година декоративно яйце, което да подари на брачната половинка си, Мария Фьодоровна. Първото яйце Фаберже наподобява като напълно нормално, въпреки и да е обгърнато от бяло злато. Отваряйки го обаче, вътре има златен жълтък, който крие още секрети - златки кокошки с рубинени очи. Кокошката, като матрьошка, също се отваря - в ней има копие на императорската корона, направена от скъпоценни камъни. 

Виж още: Колко харчи Путин за капризи - даде 140 000 за ново украшение

Така всеки Великден Александър III подарявал по едно яйце на брачната половинка си. Уви, не всички яйца обаче са непокътнати. От известните 69 някои от тях са известни единствено, тъй като има техни фотоси - къде се намират, никой не знае. Или най-малко не си споделя. 

Виж още: 10 облекла, които всяка жена би трябвало да има!

През 2007 година на търг се продава най-скъпото яйце Фаберже. То е продадено за 17,5 млн. $. Най-скъпото яйце, което пък е откривано, е намерено в дома на търговец на скрап. Неговата стойност е 33 млн. $.

Източник thumbnail: iStock/Getty Images

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР