По вех закон – старец, се управляват театрите в републиката

...
По вех закон – старец, се управляват театрите в републиката
Коментари Харесай

Без майтап - 72-годишен закон управлява театрите ни!

По вех закон – дъртак, се ръководят театрите в републиката ни. Нормативът датира от далечната 1947 година, заяви шефът на „ Нов спектакъл – НДК” режисьорът Бойко Илиев. Той напомни това на конференция, проведена в частия спектакъл от Консултантска къща „ От игла до конец” на известния учител и фешън корифей у нас проф. Любомир Стойков. Събитието бе във връзка старта на „ „ Януари” – фестивал на българската драматургия” и първият моноспектакъл на актрисата Йоанна Буковска – Давидова „ Променяне”.

Не е за поверие, само че театрите ни май ще се окажат най-устойчивите, гъвкави, само че и монолитни структури, щом съумяват да оцелеят над 7 десетилетия, при разнообразни политически и публични строеве и ръководства, с еднакъв закон. Как обаче театралните дейци съумяват да се оправят с тези закостенели административни и бюрократични пречки – единствено те си знаят. Или пък ги има с помощта на публиката, както единомислещо и без значение един от различен обявиха режисьорът Бойко Илиев и актрисата Йоанна Буковска. Разковничето може да е и в това, че актьорите са съсловие от хора, които, с всичките условности по странностите и, доста обичат работата си.

Повечето от политиците ни наподобява не вървят на спектакъл или пък въобще не им пука за неволите на тружениците на Мелпомена. Как другояче човек да си изясни безхаберното им държание от толкоз доста години!? Но жестоката подигравка на ориста е, че хората помнят и ще помнят имената на артистите, а тези на множеството от политиците, ги не помнят незабавно след приключването на мандатите им.

Въпреки тях частният Нов спектакъл прави месец на българската драматургия. Изискването към участниците е да са български създатели и текстове. „ Такъв формат на фестивал до момента няма, в столицата също липсва конгрес за показване на българска драматургия, по тази причина „ Януари” има огромен потенциал”, счита шефът Бойко Илиев. Според него събитието дава опция за разрастване на родното слово и нашите актьори. Фестивалът е от три години и всички показаха вяра, че ще продължи още дълги години.

Актрисата Йоанна Буковска - Давидова от своя страна показа, че е доста мъчно, съвсем невероятно, да се откри сцена за показване на частен план, какъвто е нейният, в случай че не си зает в трупата на някой от съществуващите театри.

„ Променяне” е драматизация по книгата на „ Промяна” на световноизвестната шведска актриса Лив Улман, дългогодишна спътница на огромния режисьор Ингмар Бергман.

„ Променяне” е един от първите театрални спекли на Стария континент с добавена действителност, а концепцията е на Йоанна Буковска - Давидова.

„ Театърът за мен постоянно е бил Къща за приказки за възрастните. Хората влизат в този храм, с цел да преживят нещо, което ще ги направи по-добри, ще ги обогати. За мен това е духовно-религиозно прекарване. Актьорът е виновен по тази причина, което ще даде на фена. Идеята ми беше да осъществяваме един хибрид сред класическия спектакъл и новаторските технологии”, разяснява Буковска – Давидова.

Този план, който допуска феновете, посредством приложения в своите телефони, да вземат участие в спектакъла, е част от програмата на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.” и е с поддръжката на културното ни министерство.

Почитателите на театралното изкуство в границите на феста могат да видят още „ Антихрист” по текста на Емилиян Станев, постановка на Бойко Илиев и осъществяване на Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Елена Петрова и Ники Сотиров.

В Програмата са още „ Цигуларката на Бога” по Стефан Цанев и в осъществяване на Доротея Тончева, „ Поручик Бенц” по Димитър Димов, „ В часа на синята мъгла” по Яворов и други чудесни родни постановки, направени макар спънките и административния битак, контролиран със закон от далечната 1947 година?! Напук на всички и всичко обаче „ Къщата на приказките за възрастни” постоянно е цялостна...
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР