По-умните противници на президента предпочитат, вместо да водят битка, да

...
По-умните противници на президента предпочитат, вместо да водят битка, да
Коментари Харесай

Проф. Маринов: Радев няма защо да дава обяснения за Копринков и Ушев

„ По-умните съперници на президента избират, вместо да водят борба, да го държат настрани, въздържан. За тях така е най-изгодно ”. Това съобщи пред Нова. проф. Александър Маринов, някогашен ръководител на Стратегическия съвет към президента. Той разяснява напрежението сред институциите и политиците и обвиняванията против Президентството
Прочетете още
Относно думите на Илияна Йотова, че офанзивата против Румен Радев е поради отхвърли му да стане част от „ сглобката ", проф. Маринов сподели, че откакто го е споделила, значи има съображение за това.

Той разяснява и дали позволява, че предстоящ партиен водач ще приказва за корупция, ще назовава Президентството „ мрачно място " и президентът - „ Мистър Кеш ”, без да има нещо.  

„ Цялата тази изразителност допуска отговорност. Или ще се удостовери и тогава замесените ще носят отговорност, или няма да се удостовери и цялата отговорност ще понесе оня, който изрича тези неща. Говорим за политическа отговорност на почитан в Народното събрание и в една от систематичните партии човек ”, сподели Маринов.

Той означи, че обвиненията за „ Пътя на Копринката ” се търкалят от години.

Запитан дали Радев въпреки всичко би трябвало да даде пояснение за Копринков и Ушев, Маринов сподели: „ Не отивай да се бориш с прасе в кочината, тъй като и двамата ще се изцапате, само че на него това ще му достави наслаждение. Ясно е, че това е опит да бъде овъргалян президентът, да бъде нарушена неговата известност. Но той няма защо да дава пояснения ”, сподели Маринов.

Той не чака да има процедура по импийчмънт.  

„ И гласове има, и заявки има, само че първо няма съображение. Тези, които опитат да го създадат, ще се сблъскат с липса на конституционни и правни претекстове. Това е дискредитиращо единствено по себе си. Второ - даже да допуснем, че го стартират, ще създадат голяма услуга на президента. Той ще е незаслужено нападнат, с користни подбуди, за да бъде отстранен като конкурент. След това нещата отиват в Конституционен съд. Да допуснем, че минат и през КС – какъв ще бъде резултатът? Бившият президент излиза и прави своя партия. Г-жа Илияна Йотова като вицепрезидент довършва мандата. Или може би и на нея ще и желаят импийчмънт? Какво ще се случи тогава? Каква ще е изгодата за тези, които са го инициирали? ”, разяснява Маринов.  

По думите му, до момента в който е в президентската институция, Радев няма да направи партия. А по тематиката за непокътнатата комерсиална марка „ Движение Трети март ”, Маринов заяви, че потребност от опция има.

„ Тук би трябвало да преглеждаме нещата в една двустранна връзка. Въпросът не е само зад кого ще застане президентът, а кой ще застане зад президента. Ясно е, че болшинството българи не утвърждават настоящето положение на партийно-политическата система и по тази причина не гласоподават. Голяма част от тях търсят някаква опция. Тя ще се появи, без значение дали покрай президента, или нещо друго ”, счита Маринов.

Той дефинира като „ голяма нечиста сделка ” обвиняванията против Радев във връзка с вижданията му за външната политика.  

„ Така нареченият евроатлантизъм на сглобката е оправдание, фасада. Една част от тях познаваме добре. Какви евроатлантици са те? Не са имали никакви проблеми да поддържат настоятелен и политически отношения с Русия. Един подари кученце на Путин, а другитеизобщо не са били  такива уверени евроатлантици през годините. Президентът, съгласно мен, е последовател на европейската ориентировка на България, която обаче има различен смисъл - на пълноценен, заслужен, върховен член на Европейския съюз и НАТО, който отстоява своите ползи ”, сподели Маринов.

Относно службите, той съобщи, че ръководещите взаимно не си имат вяра, с цел да дадат контрола един на различен. „ Те биха желали да ги вземат от президента, само че не могат да си разрешат да си ги дадат. Никой не желае да предприеме такива стъпки преди да е ясно какво ще се случи. А те не могат да се спогодят по този въпрос и по тази причина, съгласно мен, няма да има придвижване по тематиката ”, сподели Маринов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР