По улиците на западния судански регион Дарфур има трупове, а

...
По улиците на западния судански регион Дарфур има трупове, а
Коментари Харесай

2,5 милиона души са бежанци от Судан

По улиците на западния судански район Дарфур има трупове , а Организация на обединените нации заяви във вторник, че повече от два месеца сражения са принудили над 2,5 милиона души да изоставен домовете си.

Това заключи Агенция Франс Прес.

Тридневното преустановяване на огъня, което трябваше да завърши в сряда призори, донесе къса отмора в столицата Хартум, обхваната от войната, избухнала на 15 април сред двама съперничещи си генерали .

В резултат на сраженията са починали повече от 2000 души в цялата страна, заяви планът за данни за местоположението и събитията при въоръжени спорове.

По данни на Държавния департамент на Съединените щати единствено в град Ел Женейна, столицата на щата Западен Дарфур в район, обзет от най-кървавото принуждение , са починали до 1100 души.

Организация на обединените нации приказва за вероятни " закононарушения против човечеството " в Дарфур, където спорът е " придобил етническо измерение ", съобщи международната организация в изказване дружно с Африканския съюз и източноафриканския районен блок IGAD.

По улиците на Ел Женейна, където месеци наред безредици оставиха магазините празни или изпотрошени от мародери, останаха трупове.

Едно от тях лежеше покрито на асфалта пред брониран автомобил. Един труп беше отчасти сгънат пред една къща. Няколко други наподобява лежаха с лице надолу дружно на черен път.

Жителите всеобщо са напуснали града, като доста от тях са сграбчили каквото са могли , с цел да избягат към границата с Чад.

Някои от тях разказват, че са били обстрелвани от бойци и претърсвани по време на рисковото пътешестване.
 3000 починали и 6000 ранени във войната в Судан
3000 починали и 6000 ранени във войната в Судан

Сраженията продължиха и в събота

В спора армията, ръководена от Абдел Фатах ал-Бурхан, се бори с паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП), командвани от някогашния му заместител Мохамед Хамдан Дагло.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър приписва " зверствата " в Западен Дарфур най-вече на RSF, а ръководителят на задачата на Организация на обединените нации в Судан Фолкер Пертес загатва за известия за набези, " за които се допуска, че са осъществени от арабски милиции и някои въоръжени мъже ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР