По улиците на Москва млади руснаци изразиха страх и недоверие

...
По улиците на Москва млади руснаци изразиха страх и недоверие
Коментари Харесай

Смъртта на Навални убива надеждите на младите руснаци

По улиците на Москва млади руснаци показаха боязън и съмнение от новината, че опозиционният водач Алексей Навални е умрял в арктическа затворническа колония.


Навални беше най-отявленият критик на президента Владимир Путин от години и съумя да провокира големи улични митинги макар суровите съветски закони против демонстрациите. Той стана известно име посредством известните си разобличения на корупцията в Путинова Русия.

Навални беше задържан при започване на 2021 година, откакто се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от жестока офанзива с отравяне с " Новичок ", нервнопаралитично вещество от руската ера. В поредност от каузи той беше наказан на 19 години затвор по обвинявания, определни от самостоятелни правозащитни групи и на Запад като възмездие за опълчването му на Кремъл.

„ Страхувам се какво ще се случи по-нататък. Страхувам се какво може да направи страната със своите жители “, сподели Марк, 18-годишен студент пред Агенция Франс Прес.

28-годишната Валерия съобщи, че Навални е " знак на вярата за някакво по-добро бъдеще за Русия ". " Чувствам, че с неговата гибел тази вяра също умира. Мисля, че доста хора просто ще се откажат, тъй като народът постоянно имат потребност от знак за всяка съпротива “, добави екскурзоводът.

" Треперя ", уточни 22-годишната Мария, IT експерт. " Чувствам се като че ли съм изгубила родственик. Това е огромна загуба за цялата съветска съпротива ", сподели тя.

Артур, 27-годишен студент, не може да повярва на новината и се надява, че формалното известие за гибелта на Навални не е истина.

„ Това би било покруса, тъй като Навални поддържаше позитивна смяна в бъдещето, бъдещи промени, които биха могли да подобрят изискванията за нас “, добави той. Артур изпитва яд от гибелта и желае да напусне Русия, " тъй като протичащото се ни кара да отхвърляме да имаме вяра в позитивните промени ".

Колеги от опозицията, бранители на правата на индивида и публицисти са шокирани от гибелта.

Носителят на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов разказа гибелта на Навални като " ликвидиране " и сподели, че той е бил малтретиран " години ".

Правозащитникът Олег Орлов акцентира, че това е " закононарушение на режима ".

Руският правозащитник Олег Орлов, който през днешния ден се изправи съда за наново дело в Москва, където е застрашен от до пет години затвор поради многократните си осъждания на военната атака в Украйна, съобщи, че гибелта на опозиционния водач Алексей Навални в пандиза е " закононарушение на режима ".

" Путин умъртви Навални „ постепенно и обществено в пандиза “, сподели от своя страна световноизвестният първенец по шахмат Гари Каспаров.

" Навални най-сетне беше погубен от Путин през днешния ден ", написа в X проверяващият публицист Христо Грозев.

Майката на съветския опозиционен водач Алексей Навални сподели, че синът й е бил " жив, здрав и благополучен ", когато го е видяла за финален път на 12 февруари.

„ Не желая да слушам никакви съболезнования. Видяхме го в пандиза на (12 февруари) на среща. Беше жив, здрав и благополучен ”, сподели тя, като не пожела да повярва, че синът й е мъртъв.

Адвокатът на Алексей Навални съобщи пред " Новая газета ", че клиентът му е бил в положително положение преди 2 дни.

" По решение на фамилията на Алексей Навални няма да разясня нищо. В момента се занимаваме с изясняването на нещата. В сряда бях при Алексей. Тогава всичко беше обикновено ", цитира изданието думите на юриста.

Екипът на опозиционния политик Алексей Навални не е бил осведомен за гибелта му в пандиза, съобщи говорителката му Кира Ярмич, като добави, че един от юристите им е на път към мястото на случая.

Западът реагира незабавно на новината за трагичния завършек на опозиционния политик.


Москва носи " тежка отговорност " за гибелта на Навални, съобщи външният министър на Норвегия в Х, като добави, че е „ надълбоко тъжен от новината “.


" Каквото и да е мнението ви за Алексей Навални като политик, той преди малко беше брутално погубен от Кремъл. Това е реалност и нещо, което би трябвало да знаем за същинската същина на настоящия режим в Русия ", сподели латвийският президент Едгарс Ринкевич.

Франция уточни, че Навални е платил с живота си за съпротивата си против потисничеството от режима на Путин.

„ Алексей Навални заплати с живота си за съпротивата си против система на подтисничество. Неговата гибел в наказателна колония ни припомня за действителността на режима на Владимир Путин “, написа френският външен министър Стефан Сежурне в X.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес сподели, че е " надълбоко покъртен от гибелта на Алексей Навални " и съобщи, че Мадрид " (изисква) да бъдат изяснени събитията " на гибелта му.

Испанският министър-председател Педро Санчес означи, че е " шокиран " от гибелта на Навални, който е бил " незаслужено хвърлен в пандиза " от режима на Путин.

" Шокиран съм от новината за гибелта в пандиза на Алексей Навални, незаслужено затворен от режима на Путин поради отбраната на човешките права и демокрацията. Изказвам съболезнования на фамилията и приятелите му, както и на всички тези в Русия, които пазят демократичните полезности и заплащат за това най-високата цена ", написа Санчес в X.

Топ дипломатът на Полша съобщи, че съветският президент Владимир Путин е виновен за гибелта на Алексей Навални.

" Той беше наказан по подправени обвинявания, с подправени доказателства. Беше вкаран в пандиза, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е виновен за всичко това ", съобщи Радослав Сикорски.

" Руският президент Владимир Путин " се опасява от всякаква конкуренция " и схваща единствено от " принуждение ", уточни ръководителят на президентскатa администрация в Украйна Андрий Йермак.

" Путин е най-голямото зло, което се опасява от всякаква конкуренция. Животът на руснаците не значи нищо за него ", написа той в Telegram. " Не може да има никакви договаряния с него. Единственият език, който той схваща, е езикът на насилието ", сподели още той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски означи, че е „ явно “, че Владимир Путин стои директно зад гибелта на Алексей Навални. Украинският държавен глава акцентира, че Владимир Путин не се интересува кой ще почине, " стига позицията му отпред на страната да е сигурна ".

" Навални заплати за смелостта си с живота си ", сподели немският канцлер Олаф Шолц.

" Всеки предан на демокрацията човек би трябвало да се опасява за сигурността и живота си в лицето на Путин и по тази причина всички сме доста оскърбени ", добави Олаф Шолц на конференция в Берлин дружно с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

" Това е тъжна вест, Навални е знак, той е е знак от години на битката против диктатурата в Русия, битката за свободно слово, на битката против това, че не може човек да бъде затварян поради това, че има друго мнение ", акцентира българският министър председател Николай Денков от Мюнхен във връзка със гибелта на Навални.

Бойко Борисов сподели: " Навални е мъртъв?! Не - Навални е погубен! Режимът го умъртви! Това е ликвидиране против демокрацията ".

" Необходим е мощен напън върху Кремъл и повече помощ за Украйна ", акцентира Борисов.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че съветският опозиционер се е борил за полезностите на свободата и демокрацията.

" Светът загуби герой, чиято храброст ще се помни за генерации напред ”, написа ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола в X. „ Ужасена съм от гибелта му. Русия му взе свободата и живота, само че не съумя да му отнеме достолепието. Битката му за народна власт продължава ”, добави тя.

Премиерът на Англия Риши Сунак дефинира новината като " ужасна ".

" Като най-яростен бранител на съветската народна власт, Алексей Навални показва невероятна храброст през целия си живот. Мислите ми са със брачната половинка му и с народа на Русия, за който това е голяма покруса ", съобщи той.

Британският външен министър Дейвид Камерън счита, че Путин би трябвало да понесе отговорност за случилото се ", откакто бе обявено за гибелта на Навални.

" Русия на Путин изфабрикува обвинявания против него, токсини го, изпрати го в арктическа наказателна колония и в този момент той трагично умря ", съобщи някогашният министър председател Камерън в X. " Никой не трябва да се съмнява в ужасяващата природа на неговия режим ", добави той.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Русия носи цялата отговоронст.

" Смъртта му в съветски затвор и фиксацията и страхът от един човек единствено акцентират слабостта и гниенето в сърцето на системата, която Путин е построил. Русия е напълно виновна за това ", означи Блинкен в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността в Германия.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис разказа гибелта на Навални като „ още един знак за жестокостта " на президента Владимир Путин.

" Без значение каква история ни описват, дано бъдем ясни: Русия е виновна ", сподели тя в тирада на Мюнхенската конференция по сигурността в Южна Германия.

Руският притежател на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов разказа гибелта на Навални като " ликвидиране ".

Русия би трябвало да отговори на съществени въпроси за гибелта на Алексей Навални, предизвести генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

БГНЕС напомня, че Алексей Навални беше задържан през януари 2021 година при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за нападение против него е бил проведен от съветските специфични служби.

През февруари 2021 година съдът отсрочи предходната присъда на Навални за отнемане от независимост за хипотетични финансови измами. През март 2022 година опозиционерът получава друга присъда - девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинявания в заграбване и пренебрежение към съда. Два месеца по-късно против него бяха повдигнати нови обвинявания, в това число за " основаване на екстремистка организация ", а през октомври 2022 година описът с обвинявания беше уголемен още веднъж с " поощряване на тероризма " и " реабилитиране на нацизма ".

През август 2023 година московски съд призна Навални за отговорен в хипотетичната " екстремистка активност " и го осъди на общо 19 години затвор. Навални е трябвало да бъде изместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предопределена за най-опасните пандизчии, в това число рецидивисти и наказани на пожизнен затвор.

Той нееднократно се е оплаквал от изискванията в наказателната колония, като непосредствено ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл заяви, че е бил лишаван от сън, не е получавал здравна помощ и съзнателно е бил подложен в килия с наказан за ликвидиране пандизчия, който страда от тежки болести и не съблюдава персонална хигиена. Освен това не му е бил позволен никакъв контакт със бранителите или роднините му.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че Путин е осведомен за гибелта на политика.

" Доколкото ни е известно, в този момент в сходство с всички настоящи правила ФСИН се занимава с всички инспекции и разяснения и по този начин нататък. Не са нужни никакви заповеди, тъй като по този въпрос има избран набор от правила, от които ФСИН в този момент се управлява ", сподели Песков.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че мигновената реакция на страните от НАТО на гибелта на Алексей Навални е " саморазобличителна ", като те към този момент са подготвени с изводите, без да са изчакали съдебномедицинските експертизи.

Медици от болница в Далечния север на Русия прекараха повече от " половин час ", пробвайки се да реанимират умрелия опозиционен политик Алексей Навални.

" Медиците, които дойдоха в пандиза, продължиха реанимационните ограничения, които към този момент бяха обезпечени от медиците на колонията, повече от половин час ", споделиха пред " Интерфакс " от градската болница Лабитнанги. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР