По тях делото срещу Ченалова беше прекратено още през 2017

...
По тях делото срещу Ченалова беше прекратено още през 2017
Коментари Харесай

Бившата съдийка Румяна Ченалова осъди прокуратурата заради обвиненията по „Белведере“ и „Соло“

По тях делото против Ченалова беше прекъснато още през 2017 година, а по-късно в профилираните съдилища продължи процесът за длъжностни и документни закононарушения, по които тя е изцяло оправдана към този момент на две инстанции.

Миналата година Ченалова е завела иск против прокуратурата за 200 000 лв. единствено поради обвиняванията за делата " Беллведере " и " Соло ".

Скандалът към нея стартира през 2014 година точно около проблема " Белведере ", когато тогавашният дипломат на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан сподели, че в правосъдната система в България има гнили ябълки, като имаше поради делото за неплатежоспособност, формирано против дъщерните компании на френската компания " Белведере ", по което арбитър беше Ченалова и тя беше упрекната в закононарушение по работа.

През 2015 година съдийката беше упрекната и за това, че откакто оправда и пусна от ареста двойния палач от " Соло " Илиян Тодоров, е забавила митинга на прокуратурата против анулираната му мярка за неотклонение до приключване на крайния период и той остана на независимост, след което се укри от правораздаването. След това Тодоров беше наказан на пожизнен затвор, само че едвам тази година беше арестуван в Узбекистан, само че към момента не е върнат в България за изтърпяване на наказването.

Още през 2017 година следствието по тези случаи против Ченалова беше прекъснато с претекст, че няма задоволително доказателства да е направила закононарушение по проблема с " Белведере ", а действието ѝ по делото " Соло " беше признато за несъставомерно.

В исковата си молба някогашната съдийка написа, че шумните мнения по обвиняването за " Белведере " са ѝ повлияли доста отрицателно, сътрудниците ѝ я отбягвали, чиновници на ДАНС идвали постоянно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването ѝ от служба се затворила в себе си и пиела успокоителни. Ченалова се оплаква, че и досега името ѝ се свързвало с този проблем. Негативното отношение на обществото, сривът на репутацията ѝ като арбитър и подозрителното и дистанцирано отношение на познати, другари и сътрудници трансформирали метода ѝ на живот, увредили душeвността ѝ и я лишили от упования, проекти и очаквания. Тя била недоволна и от претекстовете, с които делото било прекъснато, защото не се казвало, че не е осъществено закононарушение, а че няма задоволително доказателства. Обвинението за " Соло " пък в допълнение я разстроило, а следствието се проточило.

Съдия Стилияна Григорова напомня, че на Ченалова е била наложена най-леката мярка " подписка ", само че акцентира, че става дума за длъжностни закононарушения от магистрат.

" От магистрата, повече от всеки различен, се чака да работи законосъобразно, воден напълно и само от закона. Обвиненията, че Румяна Ченалова, точно в качеството си на арбитър, е престъпила отговорностите си по работа в допълнение накърнява достолепието ѝ. Естествена реакция е и ограничението на обществените контакти заради възприятието на позор, засегнатост и оскърбление. Личният ѝ живот и здравословно положение също са отрицателно повлияни ", написа съдът.

В решението на арбитър Григорова обаче се споделя, че всички разказани от Ченалова проблеми не са се дължали само на това следствие, а също и на неприключилото дело против нея, както и на производството за дисциплинарното ѝ освобождение от служба, по което тя беше уволнена от правосъдната власт. Съдът напомня, че в дисциплинарното дело са били разказани нарушавания,които Ченалова е позволила по проблема " Белведере ".

" Тук следва да се означи, че претекстовете за потвърждаване на най-тежкото дисциплинарно наказване са и откритите нарушавания при разглеждането на т.д. No 6907/2014 година по разказа на Софийски градски съд, като точно тези нарушавания са послужили за съображение да се образува наказателното произвеждане за закононарушение по член 282, алинея 2 вр. алинея 1 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс. Не без значение при установяване на размера на компенсацията е и основанието, заради което Директива за птиците No 65/2015 година е прекъснато по това обвиняване - липса на задоволително доказателства (чл. 243, алинея 1, т. 2 от НПК), а не на някое от основанията по член 24, алинея 1 от Наказателен кодекс - несъставомерност на действието, да вземем за пример ", напомня съдът.

Относно необятното медийно отразяване на делата против някогашната съдийка, в решението на градския съд се споделя, че отзвукът е обективно разследване на заеманата от Ченалова служба и по тази причина ползата на обществото и медиите е бил толкоз огромен.

" Обществеността има право да бъде осведомена за наказателно произвеждане против магистрат за осъществени от него закононарушения във връзка със службата му и в този смисъл медийният интерес оневинен. В този съответен случай медийното оповестяване на воденото против Ченалова наказателно произвеждане не следва да бъде преекспонирано ", написа съдът.

Той не споделя и недоволството на Ченалова, че следствието се е проточило, като акцентира, че е траяло две години и седем месеца и са осъществени голям брой инспекции и взема решение да я обезщети за неимуществените вреди единствено с 4000 лв..

" Целта на присъденото обезщетение е да се репарират фактически претърпените неимуществени вреди, без да се позволява обогатяване на повреденото лице. Допълнително, осъждането на ответника да заплати обезщетение единствено по себе си също има резултат на репарация ", се споделя в решението, което не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР