По три скандала седмично е помирила полицията у нас от

...
По три скандала седмично е помирила полицията у нас от
Коментари Харесай

Българските шофьори все по-често раздават сами правосъдие на пътя

По три абсурда седмично е помирила полицията у нас от началото на тази година, сочат данни от Министерството на вътрешните работи, предоставени на „ Монитор “.

Статистиките демонстрират, че от януари до 17 март 2021 година са регистрирани общо 32 случая на експанзия на пътя. Това е съвсем половината от всички регистрирани разправии сред водачи през 2020 година, когато те са били общо 70. За тях са формирани досъдебни производства за непристойни дейности при ръководство на автомобил или дребно безчинство.

Този тип похищения през миналата година означават нищожен растеж спрямо 2019 година Тогава ченгетата са преброили 68 случаи на експанзия на пътя. Според специалисти от вътрешното ведомство това не се дължи главно на необикновената конюнктура на пандемия, а по-скоро на одобряването на навика хората да алармират при забелязване на нападателни лица на пътя.

Тенденцията е резултатът от сходни кавги да се показва в нанасяне на материални вреди върху автомобила, като постоянно се размахват и юмруци, което нанася леки телесни повреди на потърпевшите.

Големият брой случаи, установени през първите три месеца на тази година, се дефинират като показателни за резултатите от пандемичната конюнктура.
Според психиатъра доктор Веселин Герев напрежението, което се натрупва в следствие от дългото стоене у дома и ограничението на контакт с сътрудници, другари и познати, към този момент стартира да ескалира и да се показва в нападателни прояви на пътя. По негови думи човек се нуждае от себеподобните си, от излизане на открито, от водене на естествен, социализиран метод на живот. В противоположен случай даже най-спокойните хора могат да извършат необикновени за тях прояви.

„ Агресията е предстоящо държание в една такава обстановка. Случаите, които са подадени като информация от Министерството на вътрешните работи, са единствено записаните разправии на пътя. Сигурен съм, че в реалност са доста повече, само че не всеки път хората алармират. Има доста обстановки, при които водачът стопира, чупи ви стъклото, блъска ви огледалото или надлежно ви заплашва с револвер, след което става и си отпътува “, разяснява доктор Герев пред „ Монитор “.

Причината за сходни прояви на експанзия на пътя са доста. Това са нормално хора, които нямат друго поле за изява няма по какъв начин да се потвърдят по различен метод като персони. Усещането, че си по-значим от останалите и те би трябвало да ти се подчиняват, също поражда свадите сред водачите, изясни експертът.

„ Това са едни приключени психопати. Разчитат на това, че няма да бъдат хванати и осъдени “, добави той. При някои от тях експанзията може да е моментна, при други - непрекъсната и подбудена от фамилията. Не във всички случаи агресорите са взели образеца си за подражателство от родителите си, само че всички, които израстват измежду яд и кавги, по-късно придвижват този модел на държание и в своя живот.

Любопитно е, че от ден на ден дами влизат в ролята на насилници. Това се показва освен на пътя, само че и в работата, и в дома, безапелационен е доктор Герев. По негови думи това се дължи значително на обстоятелството, че от ден на ден представители на нежния пол злоупотребяват с алкохол, който работи върху нервната система на човек.

Такъв е куриозният случай в Русе отпреди малко повече от година. Тогава в интернет пространството се завъртя видео, на което се виждаше по какъв начин побесняла шофьорка на джип крещи и удря плесници на мъж - лидер на различен автомобил, на кръстовището пред Пантеона на възрожденците. Поводът за свадата бил лек случай сред двете коли по-рано, след което дамата решила сама да раздаде правораздаване с удари и обиди.

Според психиатъра доктор Герев единственият метод да се оправим с каквато и да е експанзия е проявяването на безспорна непоносимост към насилието, без значение дали то е вербално или физическо. При такива случаи е основно сигнализирането на органите на реда и настояването за строги ограничения при правосъдната фаза. Важно е сходни тематики да будят и полемики в общественото пространство, да се оповестява за груби и рискови водачи на пътя, с цел да се реализира публично неодобрение. „ Публичността и всеобщото неодобрение против непристойните дейности работят отрезвително безапелационен е специалистът. Той съобщи, че дейностите на органите на реда би трябвало да се подобрят при кавги на пътя и да се реагира даже когато не е подаван сигнал за принуждение. От друга страна, по негови думи наказванията за сходни прояви би трябвало да бъдат по-строги.

Положителна наклонност е, че жителите все по-често алармират за съмнителни и нападателни водачи. От началото на 2019 до през днешния ден 79 души са позвънили на 112, с цел да бъдат отстранени такива водачи от придвижването.

От Министерство на вътрешните работи обясниха, че когато лице стане очевидец или пострадал при експанзия на пътя, първото нещо, което би трябвало да направи, е да позвъни на незабавния телефон. Когато се получи сигналът, местопроизшествието се посещава, става известно помощ, при нужда се вика Спешна помощ, с цел да се помогне на потърпевшите, търсят се очевидци и казусът се рапортува по съответния ред.

От Съюза на българските автомобилисти поучават водачите да запазят успокоение и да се държат учтиво, даже когато отсрещният се държи жестоко. Така би могло да се избегне по-сериозно сдърпване. „ Използвайте звуковата сигнализация спестовно - даже учтиво натискане на клаксона може да бъде пояснен неправилно. Помнете, че в тази обстановка няма нищо персонално, само че не подценявайте опциите на другия лидер да аргументи безпорядък и ПТП. Не изразявайте експанзия посредством тялото, думите и жестовете си, с цел да не провокирате гневна реакция “, приканват още от СБА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР