По традиция в Деня на народните будители, на тържествена церемония

...
По традиция в Деня на народните будители, на тържествена церемония
Коментари Харесай

Румен Радев: Единението е всенародно усилие в името на високи цели

По традиция в Деня на националните будители, на тържествена гала беше повдигнат националният байрак пред постройката на президентската институция.

Държавният глава одобри почетния строй на националната гвардейска част, а след церемонията се срещна с хора на науката, образованието, културата и изкуството.

За да си будител, интелектуалният престиж не стига, нужна е добавена стойност от героизъм, кураж и посветеност, уточни в изявлението си президентът. По мотив апела му неотдавна за национално единство, Румен Радев добави, че това не е зов за запълване на публичните разломи с примирие и нищожество, а зов за битка, за народна власт, за правдивост, за грамотност, за независимост на словото.

Румен Радев - президент на Република България: Единението е всенародно изпитание в името на високи цели. И будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че актуалните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната рецесия, с цел да пребъде България!
Някои будят с гений, други с образеца си и като един от актуалните будители, президентът уточни Орлин Чеченовски. Той съумя да увлече стотици хора да носят на тил строителни материали на 2756 метра височина, с цел да изградят животоспасяващ подслон в стръмната и мъчно налична седловина Кончето в Пирин.

Орлин Чеченовски - ръководител на организацията " Планини и хора " към Асоциация на планинските водачи: И в случай че най-малко един човешки живот бъде избавен оттук насетне, ние ще считаме, че нашата задача е изпълнена.
Обновеният подслон беше открит в края на септември. Той може да приюти 13 души, а най-близката хижа е на четири часа и половина път.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР