По традиция на на Бъдни вечер семейството се събира около

...
По традиция на на Бъдни вечер семейството се събира около
Коментари Харесай

Нетрадиционни рецепти за Бъдни вечер, с които да изненадате близките си

По традиция на на Бъдни вечер фамилията се събира към масата за празнична вечеря. Всички знаем, че ястията, които се сервират, би трябвало да са постни и да бъдат нечетен брой. Всяка година на масите ни участват сарми, пълнени чушки, фасул, ядки и така нататък

Ние обаче ще ви предложим няколко забавни предписания, които да разнообразят празничната софра, като в това време дават отговор на най-важното изискване – постни са.

Какво е коледната вечеря без обичайна питка? Според българските вярвания хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по-висшите от нас сили. Питката би трябвало да е кръгла, тъй като символизира цикличността на живота.

Ето едназапитка с орехи и розмарин, с която можете да замените обичайния самун и да изненадате фамилията си:
Необходими артикули:30 г прясна мая1 ч.л. захар325 мл хладка вода300 г нормално брашно450 г пълнозърнесто брашно1 с.л. нарязан свеж розмарин или 1 ч.л. сушен1-2 ч.л. сол2 с.л. зехтин1 скилидка чесън60 г орехи1/2 ч.л. надробен черен пиперНачин на подготвяне:
Маята, захарта и част от водата се разбъркват и оставят да престоят 10 минути. Сипват се двата типа брашно, розмаринът и солта в огромна купа. Разтворената квас се разбърква с половината зехтин и се прибавят към брашното. Замесва се тесто.

Междувременно се запържва чесънът (ситно нарязан) в останалия зехтин в дребен тиган на приблизително мощен огън. Добавят се орехите, розмаринът и черният пипер и се разбърква. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.

След като тестото е втасало (около час-час и половина) се трансферира върху набрашнения кухненски плот. Оформя се на питка с диаметър 30 см. Посипва се със сместа от орехи и тестото се сгъва върху тях. Омесва се за 3 минути, с цел да се разпределят орехите на всички места. Тестото се оформя на топка и се трансферира в тава намазана с масло. Покрива се с забрадка и се оставя да бухне за към 30 минути.

Фурната авансово се загрява на 190°C. Пече се към 45 минути, до момента в който хлябът стане златистокафяв и стартира да кънти на кухо, когато се почука изпод.

Ако пък се чудите каква салата да сервирате, с цел да шашнете всички на масата, то тазизасалата Табуле с булгурби била съвършеното решение. Тя е лесна за осъществяване, не изисква доста съставки и сигурно ще прикове всички погледи към себе си. А и към шеф-готвача.
Необходими артикули:булгур - 200 гзехтин - 25 гсол - 1 ч.л.вода - 200 млмента - 15 г единствено листата + за украсамагданоз - 25 г единствено листатадив лук - 10 гчесън - 2 скилидки (по желание)лимонов сок - 1 с.л.лимони - 1 бр. огромен, сока (около 100 мл. )пресен лук - 250 гчушки - 70 г зелена + 120 г червенадомати - 2 бр.маслини - 60 г (по желание) черни, обезкостеникимион - 1/2 ч.л. млянчерен пипер - 1/2 ч.л. или на усет, млянсол - 1 ч.л. или на вкусзехтин - 50 гНачин на подготвяне:
Сипете към указаното количество булгур 25 г зехтин исол и разбъркайте, с цел да се поеме отмерено от всяко зрънце. Налейте 200 мл студена вода и оставете настрани. След минути булгурът ще я поеме, само че към момента е корав. Сложете го за 6-8 минути в апарат за готвене на пара и ще стане съвършен. Ако нямате подобен апарат, различен вид е да залеете с малко гореща вода, с цел да поеме и нея. По този метод зрънцата стават доста по-вкусни и разграничени едно от друго.

За ароматите към салатата нарежете на ситно листенцата магданоз и мента, те би трябвало да са наложително измити и подсушени. Добавете чесъна, раздробен също на ситно, както и дивия лук. Залейте с лъжица лимонен сок и оставете настрани.

Идва ред на винегрета за Табулето, за който нарежете на ситни кубчета чушките, пресния лук, доматите (без семки препоръчително) и маслините, в случай че ще употребявате такива. Добавете подправките, сол, зехтина и лимоновия сок и разбъркайте.

В купата с булгура сипете всичко - винегрета и ароматната мостра. Разбъркайте салатата Табуле с булгур и приберете в ледник, с цел да се охлади, преди да поднесете.

Свикнали сме всяка година на празничната вечеря да има исарми– пълнени с ориз, с фасул, няма значене – значимото е да са сарми. Те обичайно се пълнят точно с ориз или фасул, тъй като се има вяра, че варивата са знак на здраве, шанс и изобилие.

Ако желаете тази година да опитате нещо друго, пробвайте тазизасарми с фиде и орехи. Орехите, и като цяло ядките, са знак на изобилие. В предишното, а на доста места и до през днешния ден, на Бъдни вечер всеки член от фамилията е разчупвал орех. Ако ядката е огромна и хубава – индивидът ще е здрав и ще има шанс през идната година. Респективно, в случай че ядката е черна или сбръчкана – годината няма да е добра.
Необходими артикули:4 глави лук2-3 с.л. олио1 и 1/2 ч.ч. счукани орехи1/2 ч.ч. натрошено фиде2-3 бр. домати от консервасол1-2 скилидки чесънмащеркалиста от прясно/кисело зелеили лозови листаНачин на подготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в олиото. Маха се от огъня и се прибавят орехите, фидето, нарязаните на ситно домати, смления чесън, сол на усет и стритата мащерка. С попарени листа от прясно зеле (или листа от кисела зелка, или лозови листа) и горната плънка се оформят сарми (може да се пълнят и чушки).

Нареждат се в тенджера, заливат се с чаша сок от консервираните домати, няколко лъжици олио и 1/3 чаша вода. Притискат се с паница и се варят на спокоен огън.

Ето и нещо за десерт–запълнени печени ябълки. Те са извънредно лесни за подготвяне, само че ще прибавят нужната доза наслада на празничната ви вечеря. В посочената рецепта за заряд за препоръчани стафиди, орехи и овесени ядки, за които се има вяра, че са знак на изобилие. Експериментите, несъмнено, са разрешени и ябълките могат да бъдат напълнени с разнообразни вариации от ядки и плодове според от желанията.
Необходими артикули:ябълки - 7 огромни червениорехи - 20 бр.стафиди - 100 говесени ядки - 100 гкафява захарканелапудра захарНачин на подготвяне:
От горната страна на всяка ябълка се отрязва капаче и деликатно се издълбава вътрешността.

За 1-2 минути орехите се запичат на тиган, след което се натрошават на по-едро. Разбъркват се с овесените ядки, стафидите и канелата. Във всяка ябълка се поставя по малко захар и се разпределя сместа. Останалата кафява захар се поръсва най-после ябълките.

Запичат се за десетина минути в загрята на 180 градуса фурна. След като се охладят, печените ябълки се поръсват с пудра захар.

Ако сте фенове на алкохола, ето и една не чак толкоз нетрадиционна, само че въпреки всичко извънредно интересназагреяно вино с плодове, което да сервирате на най-близките си хора на празничната софра. Плодовете, също като ядките, са знак на изобилие и благодат.
Необходими артикули:1 л алено вино100 г захар1 бр. ябълка1 бр. дюля1 бр. круша100 мл конякпо 1/2 ч.л. канела, карамфил, кардамом и мускатово орехче1 бр. лимон20 г захарНачин на подготвяне:
Плодовете се обелват, почистват се от семето и се нарязват. В съд се поставят плодовете, захарта и 100 мл вода. Варят се 5 минути и се прибавят коняка и всичките подправки. Завира и се махат от огъня.

Плодовете се изваждат, а течността се прецежда. Виното се стопля (не се оставя да заври) и се прибавят плодовете и отцедената течност. Сервира се в затоплен подобаващ съд.

Чашите, в които ще се налива греяното вино, се потапят в изцеден лимонен сок и захарта, с цел да се оформи красиво ръбче. Пие се горещо, а плодовете се ядат с дребна виличка.

Екипът на ви пожелава радостни празници!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР