По традиция на днешния 23 април се отбелязва Световният ден

...
По традиция на днешния 23 април се отбелязва Световният ден
Коментари Харесай

Международен ден на книгата и авторското право

По традиция на днешния 23 април се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да предизвиква четенето, издателска активност и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност посредством авторското право. Денят е честван за първи път през 1995 година.

Датата 23 април е определена, тъй като на този ден през 1616 година са умряли Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир. На тази дата също по този начин са родени Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Мануел Валехо и други.

Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде респект на книгите и създателите им, насърчавайки всички и по-специално младежите, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които способстват за социално-културния напредък на човечеството, изключително в този момент, когато в модерното общество младежите са привикнали да прекарват времето си пред тв приемника или компютъра. Този ден свидетелства както за гениалността на великите създатели в предишното и сегашното, по този начин и за потребност от обучение и просвета, които черпим от книгите.

Титлата " Световна столица на книгата " се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и от този момент всяка година един международен град получава това звание поради отдадеността си на идеята на книгата, четенето, основаването и достъпа до книгите – посредством библиотеки, книжарници, издателства, просветителни институции и всички действия, свързани с това благосъстояние на човешката цивилизация.

През 2017-а Световна столица на книгата бе столицата на Гвинея - Конакри, а тази година - 2018-а това е столицата на Гърция - Атина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР