По традиция на 2 юни гражданството на Мездра почете паметта

...
По традиция на 2 юни гражданството на Мездра почете паметта
Коментари Харесай

В Мездра почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

По традиция на 2 юни поданството на Мездра уважи паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната демонстрация, която се състоя на градския площад, беше отдадена на 147-ата годишнина от подвига на Ботевата чета.

Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирените, младите „ гвардейци “ Денислав Димитров и Пламен Петков, възпитаници в СУ „ Иван Вазов “, застанаха „ за почит “ пред пилоните със знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра, а събралите се жители отдадоха респект към героите.

С безмълвно поклонение пред входа на образователното заведение и поднасяне на цветя пред войнишкия монумент паметта на починалите за Отечеството уважиха възпитаници и учители от ОУ „ Христо Ботев “, чийто патрон е поетът бунтовник. Цветя сервираха също кметът на Мездра Иван Аспарухов и почетният жител на общината Евгени Кучков.

За поредна година родолюбиви жители на Мездра се включиха във всенародното поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан. Венец на благодарност пред монумента беше поднесен и от името на Община Мездра.

Ботевите тържества в община Мездра ще продължат довечера в село Лютиброд, където от 20:30 часа на площада при моста на река Искър ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, а ученици на Център за поддръжка за личностно развиване и самодейци от НЧ „ Колката “ - Лютиброд и от НЧ „ Просвета 1925 “ - Мездра ще изнесат празнична стратегия, която ще приключи с тържествена заря-проверка.



В събота, 3 юни, от 11:00 часа в местността „ Рашов дол “ край скалния феномен „ Ритлите “ ще бъде отслужена панихида за починалите на това място през 1876 година Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и ще се състои възстановка на последното стълкновение на оживелите въстаници с турския войник, черкези и башибозуци.

На 4 юни, неделя, паметта на героите ще почетат също жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра - Зверино. По време на Шестия народен фолклорен фестивал „ Змей Горянин “, който стартира от 10:00 часа на площад „ 4 юни “ в центъра на селото, ще бъде показана историческа възстановка на посрещането от родолюбиви зверичани преди 147 години на група Ботеви четници, водени от военния пълководец Никола Войновски, а вечерта от 21:00 часа пред паметния знак до църквата „ Св. Димитър ” ще бъде отслужена панихида, последвана от лиричен рецитал и възстановка на прекосяването на Ботевите четници през брода на река Искър през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 година Честването ще приключи с тържествена заря.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР