По традиция честването в памет на загиналите в Пашапетковата размирица,

...
По традиция честването в памет на загиналите в Пашапетковата размирица,
Коментари Харесай

Жителите на село Градец отбелязаха 171 години от въстанието в Северозападна България

По традиция честването в памет на починалите в Пашапетковата безредица, както локалните хора назовават въстанието, се организира в местността „ Драката “. То се провежда от кметството в Градец, Народно читалище „ Просвета 28.11.1928 “ и със съдействието на Община Видин. Официални посетители на събитието бяха видинският кмет доктор Цветан Ценков и ръководителят на Общинския съвет Генади Велков.
Тържественото отбелязване на годишнината стартира със заупокойна молитва, отслужена от отец Григорий.
Слово произнесе кметът на селото Илия Томов, в което бе очебийно смисъла на сраженията с турските войски, водени в Градец - един от трите пункта за събиране на въстаниците преди офанзивата на Видин. Въстанието в Северозападна България от 1850 година обгръща Видинско, Ломско, Кулско и Белоградчишко. Макар и локално, то се дефинира като първото независимо всеобщо българско въоръжено придвижване през XIX век. Историческите данни демонстрират, че при протеста край Градец са починали над 300 души.

Д-р Цветан Ценков се обърна с одобрение към присъстващите: „ За мен е огромна чест да съм тук на този незабравим ден. Това въстание е първият буреносен облак, който демонстрира, че българският народ желае да се освободи. Ние би трябвало да пазим историята доста деликатно и вътре в сърцата си. Независимо от нашите политически разлики, всички ние живеем тук, на тази земя, в този град, в тази община и би трябвало да съхраним надълбоко в душите си подвига на тези хора, които са дали живота си за свободата на нашата Родина. “ Кметът акцентира, че събитията от 1850 година са в действителност първите буреносни облаци, които дават явен знак на тогавашна Европа, на Великите сили и на Турската империя, че българският народ не е стадо, не е племе, което желае да живее под робство. И означи, че през последните години в българската политическа реалност се пренебрегва този факт – турското иго, без значение че през днешния ден съжителстваме доста добре с нашите сънародници от турската общественост.

„ Хората, които са дали живота си тогава, би трябвало да получат почтено място в нашата памет “ – съобщи доктор Ценков. След това сервира на Илия Томов приветствен адрес, в който приветства жителите на село Градец за одобряването на традицията, за почитта им към забележителното ни историческо завещание и устрема да възпитават у младото потомство патриотичен дух. „ Нека самодейността бъде образец по какъв начин би трябвало да се отнасяме към славното минало на родния си край и да тачим паметта на героите, пожертвали себе си във въстанието. Бъдете горди с делата на нашите прародители и пазете постоянно в сърцата си любовта към Отечеството! ” – написа в адреса.
 1 юни се трансформира в същински състезателен празник за видинските деца (СНИМКИ) 1 юни се трансформира в същински състезателен празник за видинските деца (СНИМКИ)
Международният ден на детето се трансформира в същински състезателен празник за видинските деца и младежи, които имаха опция да се включат...

Приветствия сервираха също Генади Велков и Иво Иванов от родолюбив клуб „ Бдинци “.
Всички присъстващи сведоха глави в едноминутно безмълвие и бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на починалите. Честването продължи с осъществявания на патриотични песни и стихотворения от група деца.
На тържеството бяха пристигнали и потомци на баба Йона Първянкина, която като дете е пособия на ранените в сраженията.
По време на събитието хората можеха да прегледат изложените пушки и униформи в шатра „ Хайдушки ъгъл “, подредена от участници в родолюбив клуб „ Бдинци “. Честването приключи с тържествена заря.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР