По традиция чехите се събират в селските кръчми, за да

...
По традиция чехите се събират в селските кръчми, за да
Коментари Харесай

Чешките селски кръчми за заплашени от изчезване

По традиция чехите се събират в селските кръчми, с цел да се срещат с другари или да отпразнуват специфични мотиви.

Нацията е известна със своята бирена просвета, само че внезапното повишаване на разноските и "затягането на коланите " от страна на потребителите слагат под тестване оцеляването на доста от дребните заведения в страната, оповестява Ройтерс.

Подобно на други кръчми в цялата страна, заведението U Kryslu в село Сеч с население от 318 души страда от сериозен спад на приходите, защото клиентите понижават своите покупки.

„ В доста села и може би даже в нашето кръчмата ще престане да съществува. А преди 5 или 10 години през уикендите тя беше цялостна. Нямаше къде да седнете в петък или събота вечер “, споделя кметът на град Хелена Читра, която търси нов оператор за U Kryslu.

Въпреки че изпиват рекордните 129 литра бира на глава от популацията годишно, чехите от ден на ден се обръщат към пиенето вкъщи – наклонност, която се задържа даже и след отшумяването на пандемията от COVID-19. Преди пандемията пък беше въведена възбрана за пушене на публични места, която също навреди на ресторантьорския бизнес.

Според локалната пивоварна Plzensky Prazdroj, който създава известната бира Pilsner Urquell, към 12% от кръчмите в чешките градове с под 5000 души са затворили през последните три години - съвсем двойно повече, в сравнение с в огромните градове. А бързо растящите разноски сега могат да се окажат смъртоносни за доста други.

„ Икономиката на една механа в едно село постоянно няма смисъл “, споделя Любош Кастнер, който е притежател на ресторант и член на Чешкия гастрономически институт. Той е на мнение, че селските заведения ще понесат по-голям удар с утежняването на стопанската система.

Традиционната чешка механа, изключително в селата, в продължение на доста генерации е предложила централно място за другарство отвън дома. Сега доста от притежателите на тези дребни заведения не желаят да трансферират нарастванията на цените на своите клиенти от боязън да не изгубят и дребното останали гости.

Инфлацията в Чехия доближи съвсем 30-годишен връх от 16% през май, на фона на скока в сметките за електричество и останалите разноски.

„ През есента ще стартира "задушаването " на доста от дребните кръчми “, предвижда Ханус Вала, скойто ръководи бирарията Na Palube в Милевско в района Бохемия.

Някои притежатели се обръщат за поддръжка към пивоварната Plzensky Prazdroj и нейната стратегия Village, предлагаща консултантска и финансова помощ за затруднени локални притежатели.

Ева Вейванчичка, който притежател на заведение в Мисловице, споделя, че го е купила през 2019 година, с цел да предотврати затварянето му и от този момент е получила финансиране от Plzensky Prazdroj, с цел да обнови терасата му, запазвайки единственото място за събития в селцето със 131 души.

„ Заведението е значимо за срещите и общуването сред хората. Тук даже няма магазин, само че постоянно е имало механа “, разяснява собственичката.

Plzensky Prazdroj стартира своята стратегия с 80 кръчми през 2017 година и в този момент оказва помощ на близо 900 заведения, или към 10% от всички селски кръчми в Чехия. Помощта включва директни финансови помощи, както и съвещания за неща, като възстановяване на менюто и външния тип на кръчмите.

Програмата е ориентирана към бизнеси в села с по-малко от 5000 души, където кръчмите постоянно са едно от дребното места, където локалните хора могат да поддържат връзка.

„ Всяко село се крепи на така наречен "трикрако столче " - черква, футболно игрище и механа, които оказват помощ на общността. Ако едно от тях липсва, столчето ще падне ", изяснява представителят на пивоварната Петра Кубова.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР