По този случай се работи сравнително продължителен период от време.

...
По този случай се работи сравнително продължителен период от време.
Коментари Харесай

Служителят на ГДБОП, предавал информация на Русия, е задържан за 72 часа, ще бъде обвинен

По този случай се работи относително нескончаем интервал от време. През цялото време СГП е била в съгласуваност и е провеждала срещи с ДАНС в лицето на зам.-председателя Петър Петров и наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Служебно ни е известно, че това, което ще се изнесе, е само и единствено плод на работата на ДАНС.


Това разгласи градският прокурор на София Илиана Кирилова по отношение на извършена взаимна профилирана интервенция по линия на опазването на националната сигурност, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Прокурор Ангел Кънев разяснява, че досъдебното произвеждане е формирано предходната година и по него работят единствено български служби. " Привлечен е към наказателна отговорност едно лице български жител, чиновник на ГДБОП. Същия в нескончаем интервал от време е осъществил връзка със специфичните разследващи служби на Руската федерация. Той е предоставял информация, направена от български служби. Всичките ни дейности са били след позволение на Софийски градски съд ", сподели той. Кънев разяснява, че са взаимодействали с сътрудниците им от Министерство на вътрешните работи.

" Ще се организира разпит и е постановено задържане 72 часа ", разгласи той и добави, че настояването за мярка за неотклонение ще бъде импортирано в съда допустимо най-скоро.

Петър Петров, заместник-председател на ДАНС, увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма присъединяване на непознати служби.

" Няма непознати служби, нито непознати служби са арестували чиновник на ГДБОП. Разработката е почнала в ДАНС и по нея са работили единствено български органи ", акцентира той.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов разяснява, че арестуваният чиновник на ведомството е 57-годишен. " Служител в системата на Министерство на вътрешните работи от 1993 година, като е минал през другите структури на Министерство на вътрешните работи. От самото начало ГДБОП е оказало цялостно подпомагане за да се свърши ефикасно работата, която е почнала. Това е стъпка за пречистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме подобен вид държание и подобен вид чиновници. Задържаният сега е специалист в " Международно съдействие и планове ", уточни той и посочи, че чиновниците в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, само че имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. " Достъпа до документи, който той е имал, е разказан и предаден на прокуратурата ", разяснява той.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев уточни, че арестуваният е изнасял " сензитивна информация ", която е достигнала до представители на съветските служби, само че към този момент е открито каква е тя и по кое време е изпратена. " Не приказваме за еднократни или няколко случая. Дейността на обвинения не е станала причина за пропадане на разработки на български организации, служби и интернационалните такива ", уточни той.

" Към момента служителят на ДАНС няколко пъти е разпитан, следва и провеждането на полиграф. Няма доказателства, че директно е общувал с представители на съветските служби ", заяви той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР