По темата за членството на Република Северна Македония в ЕС

...
По темата за членството на Република Северна Македония в ЕС
Коментари Харесай

Симеон Саксборугготски: 12 години ме тормозят с мораториума, не искат да ме оставят да си умра спокойно

По тематиката за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз да се мисли прагматично, без червени линии, изключително на фона на това, че в чужбина не ни схващат казуса със Скопие. Тази теза развива Симеон Сакскобургготски в просторно изявление за " ". " Аз помня доктор Желю Желев, светла му памет, беше първият, който призна Република Македония тогава. Значи към този момент имаме доста положителен казус. Сега, в подобен миг за Европа, е в действителност доста значимо да дадем ход на тези две страни. Така че би трябвало да се откри прагматичното.

" Мисля, че както всеки проблем, и този има решение. Стига да се откри положителната воля. И най-много - да няма по този начин безапелационни червени линии. А умерено, с неизменност, само че да вървят нещата напред. Понеже към този момент има хора, които може би недоразбират в чужбина. И ни показват българите, като като че ли се възползваме за прочут напън с нашата позиция по отношение на опциите на двете въпросни страни да влязат в Европейски Съюз. Това не е най-хубавата реклама за България или за мнението, което имат за нас в Брюксел. И с това би трябвало да се съобразяваме.

Колкото до историята и всичко... Бог знае, че аз, като цар, приказвам с едно известно право и опит, тъй като съм осведомен доста добре с нашата история ", разяснява Сакскобургготски. Бившият министър председател поддържа акцента, подложен от настоящия върху инфраструктурата и основаването на 5 работни групи с Република Северна Македония. " Мисля, че в последна сметка ще се откри решение, тъй като за Северна Македония и Албания е основно да влязат в Европейски Съюз. Имат желанието и държат за това.

Симеон Сакскобургготски разяснява, че не стои на тезата да отстъпим от позицията си, само че прави ангажимента: " Мисля, че засегнатите страни би трябвало да намерят метода, по който да се съобразят с моментите, които ги разделят, само че в същото време да видят, че в случай че всеки твърдо и безкомпромисно си отстоява позицията, не може да се напредва в договарянията.

Според него ползите би трябвало да се пазят и от двете страни, само че с естествен звук и разговор. Убеден съм, че ще се реализира. Но без такива

гръмки изявления и ултиматуми. Защото това са от 19-и век способи. А в 21-ия век, и към този момент в Европейски Съюз... Ролята на България да вземем за пример да помогне на тези две страни със своя опит, по какъв начин да затворят преговорните глави за участие - това е толкоз значима роля и ще остане в историята. Жалко е и от двете страни да има блокиране ", разяснява Сакскобургготски.

" Във всичко би трябвало да се търси баланс ", разяснява Сакскобургготски напрежението сред НАТО, Запада и Русия, и отражението му върху България.

" Къде са ползите на България? И къде сме, в случай че погледнем географията и историята? Знаете ли, ще кажа нещо, което може би ще прозвучи неучтиво, само че имам усещането, че в някои страни или среди на Запад - за хората Русия е Путин. С цялото ми почитание към президента Путин, Господ да му даде дълги години, но Русия си е там и ще си остане. И е голяма страна, големи запаси. Сега, с опрощение, да се путинизира Русия, не си коства. Толкова е... съвсем детинско като размишление ", безапелационен е Сакскобургготски.

Според него " би трябвало да се гледа с надалеч по-прагматичен метод и с доста повече вероятност. Отколкото единствено тъй като някой решил да подлага на критика президента Путин. И тогава към този момент Русия и Путин са едно и също. Малко по-сериозно! И тук, в България, също такива гласове се чуват. А аз постоянно просто виждам в интереса на страната и мисля, че има метод, по който да се отнасяме по-разумно. Имаме толкоз и сродни неща ", разяснява някогашният министър-председател.

Бившият министър председател споделя, че е " хубаво, че има държавно управление ", тъй като цяла една година си е отпътувала. Той счита, че въпреки всичко би трябвало да му се даде заем на доверие от най-малко 100 дни, а не незабавно да се нападна и отхвърля.

" Защото никой не е роден политик или квалифициран за всичко ", вмята Сакскобургготски. Той насочва съвет към четворната коалиция да не си приказва през медиите или с " високоговорители на улицата " , а да води пряк разговор.

" Същевременно и методът, по който да се разискват - на четири, шест или колкото щете очи може да се беседва, даже да има разнообразни отзиви или пък напряко словесни конфликти, само че то си остава в кръга на обединението. " Дали тройна, или повече, обединението е тъкмо това - слагат се едни цели, които обединението желае да реализира. И оттова към този момент всеки отстъпва по малко или гледа да се контракти. Това не е пазарлъци, както доста хора си фантазират и се пробват да дамгосат една коалиция. Навсякъде е по този начин ", разяснява от позицията на опита си в тройната коалиция някогашният министър председател.

Симеон Сакскобургготски споделя още, че при диалозите му с непознати посланици отзвукът от новата власт е, че " вярата е България да се оправи със своите проблеми и провокации като член на Европейски Съюз ".

Симеон Сакскобургготски признава още, че освен е имунизиран, само че си е поставил и бустерна доза.

" И бустизиран, и всичко, което може. Вярвам в науката. Пък и логиката - като виждам хора, които толкоз се съпротивляват или не имат вяра на здравните управляващи. Не знам. Хубаво, всеки има право, само че във всичко това има и доза егоистичност. Дали ти харесва, или не - това е ", изрича мнението си по отношение на конфликта на настроенията в общество " срещу " и " за " имунизациите. На въпроса по какъв начин гледа на нежеланието на българина да се имунизира, царят споделя: " Лично скърбя, става ми погрешно. Но в случай че теглим чертата - Португалия, която е с 80% имунизирани, продължава да има доста висок брой инфектирани. Не сме и най-, най-, несъмнено има и други страни, само че в Европейски Съюз сякаш... Но недоверието е наша линия в действителност - към властта постоянно да си имаш по едно мислено, без значение коя е властта, кой я извършва или я държи. Вместо да си помислиш, че тия, които ръководят, са за тебе, твои хора. А не някакви си демони. Аз съм пострадал и зная какво е. Особено по-късно.

Саксборугготски разяснява и митинга против зеления документ, проведен от Възраждане.

" Съвсем обикновено е всеки да стачкува. Но на тази тематика към този момент... Лошото е, че излиза по този начин и в чужбина, и хората се питат ние какви сме. Трябва постоянно да има едно око към света - за какъв имидж и каква визия си вършат за България. Но това си е либерален развой, дето се вика. Докато е нещо спокойно и умерено, а не да се екзалтират хората... Намерих доста за подходящо обстоятелството, че самата полиция реагира доста умерено и съответно. Не знам за какво толкоз го вземат драговолно едни, или се активизират други. Това е разумно при такива условия ", споделя Сакскобургготски.

И продължава с образец: " Видяхме какво се случи при КСНС. Логично е, в случай че може да се предотврати по някакъв метод - дал Господ да има документ. Дали се назовава зелен паспорт, или не - значимо е да има гаранция. Не единствено за депутатите, само че за всички, които работят в Народното събрание, за цялата машина. Има хора, които мислят, че това е нещо, което ги лимитира и им се постанова. "

Саксборугготски утвърждава и въвеждането на бонуса от 70 лв. за пенсионерите, в случай че се имунизират. " Четох, че желаят да вкарат това за пенсионерите. Това е хубава самодейност. Насърчава, пък и си има заплащане в положителния смисъл на думата. И на процедура е за обществото - за вас, за мен, за който и да било ", счита експремиерът.

Наследникът на цар Борис Трети не подминава и тематиката за мораториумите - и за цените на електричеството, и за неговите парцели.

" Всяко държавно управление си има вижданията, експерти и специалисти. Но някои мораториуми може да излязат скъпо, други може би пък да е тъкмо удачната мярка ", разяснява внимателно той замразяването на цените на тока от Народното събрание.

Но за мораториума върху парцелите на царската фамилия, натрапен от Народното събрание, не крие обидата си.

" Нещо напълно незаслужено, измислено, което 12 година да ме тормози. Което е безусловно срещу всевъзможни права и други приказки, които толкоз елементарно се вадят в някакъв миг. Но да кажат на човек, че не може 12 години и нещо към този момент да се разпорежда с имуществото си, е незаслужено. И даже в юридически смисъл също, тъй като един парламент не може да наложи на един субект мораториум. А си остана 12 година, тъй като има постоянно други цели ", споделя Сакскобургготски.

Наследникът на българския трон напомня, че съдът в Страсбург си сподели думата и " в този момент ще би трябвало да се разиска какви са ходовете ".

" Не желаят да ме оставят да си умра умерено. Продължават да ме тормозят. 12 години не можеше ли да има самодейност и да в профил този мораториум?! ", признава той кое го мъчи най-вече.

" Ние сме били по напълно различен метод възпитавани, с правила и какво ли не. 1946 година ни конфискуваха всичко - Бога ми, това държавно ли беше, да си го конфискува страната?! Само това, като режисура, е задоволително всеки рационален човек да си каже - чакай, значи това е било частно. А не да се мъдрува, да се пояснява. Държавата да наема външни юристи, на които да заплаща милиони за тези каузи, вместо да си употребяват юристите в министерствата... Толкова ми е погрешно да ме тормозят по този метод. Не знам защо, само че това е ", изповядва още Симеон Саксборугготски.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР