По темата Северна Македония няма нещо, което да може да

...
По темата Северна Македония няма нещо, което да може да
Коментари Харесай

БСП подкрепя въвеждането на еврото, но кога - само след детайлен анализ

По тематиката Северна Македония няма нещо, което да може да промени позицията на Българска социалистическа партия. Единственото, което може да я промени е осъществяването на контракта от 2017 година, което на този стадий не го означаваме. “ Това съобщи ръководителят на парламентарната група на “БСП за България “ Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

По думите му съдружният съвет се събира всяко седмица, защото има доста настоящи задания, които би трябвало да бъдат коментирани. „ За мен главните тематики са цените, приходите, парламентарната стратегия, това, което би трябвало да решаваме – проблемите на хората. Това са главните проблеми за нас “, уточни социалистът.

Според Свиленски свикването на Консултативен съвет по национална сигурност по отношение на тематиката за Северна Македония е добра концепция. „ Няма проблем той да се събере. Там участват всички служби за сигурност, министри и парламентарни групи, тъй че колкото повече информация бъде предоставена, толкоз по-добре “, счита ръководителят на парламентарната група на левицата и добави, че към Българска социалистическа партия като парламентарна група, към членовете на партията и към обединението не се усеща външен напън по тематиката.

Във връзка с влизането на България в Еврозоната, националният представител от " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев съобщи: „ Позицията на Българската социалистическа партия е безапелационна – ние имаме решение на Конгреса, че Българска социалистическа партия поддържа влизането на България в Еврозоната “, изясни той, само че акцентира, че всяка страна - претендент или към този момент член на Европейския съюз, сама преценя по кое време и при какви условия да стане член на Еврозоната.

Той даде за образец Швеция и Дания, които след референдум са решили да не се причисляват към Еврозоната, а Полша, Унгария и Чехия също не имат намерение в околните години да влизат.

„ Тоест България би трябвало тъкмо да си направи сметката за какво едни страни са, членки, други не са, какви са техните причини, къде е България и какви преимущества бихме имали, влизайки в Еврозоната “, разяснява социалистът, като добави, че има и огромни провокации.

Коалиционно съглашение, което Българска социалистическа партия прецизно извършва, също гласи, че решението ще бъде взето след подробен разбор на Българска народна банка и на Министерството на финансите. „ Докато не забележим тези два разбора и не ги дискутираме на съдружен експертен съвет, няма по какъв начин да слагаме щемпел за съответна дата “, безапелационен е депутатът от левицата.

По думите му по тази тематика има външен напън, само че партиите не трябва да се поддават на него. „ Трябва да се подлагаме само под натиска на гласоподавателите. Ние сме определени да пазиме ползите на България, а не на натискащи външни страни “, счита социалистът.

Във връзка с публикувания в общественото пространство план на български закон " Магнитски ", от левицата обявиха, че Българска социалистическа партия не се произнася по клюки в интернет, защото този законопроект не е импортиран. „ Този закон не е коментиран в съдружния формат, не е коментиран и вътре в партиите “, уточни ръководителят на парламентарната група на “БСП за България “ Георги Свиленски.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР