По темата се спекулира отдавна, но вече се появи и

...
По темата се спекулира отдавна, но вече се появи и
Коментари Харесай

Русия: По-добре на фронта, отколкото в затвора

По тематиката се спекулира от дълго време, само че към този момент се появи и видео, което демонстрира по какъв начин мъж вербува пандизчии да се включат във войната против Украйна. То бе публикувано от съидейници на съветския опозиционер Алексей Навални, които го споделиха в няколко канала в Телеграм. Те настояват, че видеото е снимано в една от съветските наказателни колонии. Мъжът носи военно униформено яке с два медала, които доста наподобяват на " Герой на Руската федерация "  - най-високата премия, която може да бъде получена в Русия.
Свобода против шестмесечна работа?
Човекът от видеото прилича известния предприемач Евгений Пригожин, за който е известно, че поддържа тесни връзки с Кремъл, и който съгласно известия в медиите управлява най-известната съветска частна войска - " Вагнер ". Твърди се, че тази група сега се бори в Украйна, за което Пригожин е получил най-високото военно отличие - " Герой на Русия ".

Във видеото мъжът предлага на събралите се пандизчии пари и независимост в подмяна на шестмесечна военна работа във " Вагнер ". Войната в Украйна е " тежка ", споделя Пригожин, има потребност " единствено от бойци, които са бойци ". Според съветските опозиционни медии видеото е достоверно. Изказванията в него въобще не са изненадващи.

Съобщенията, че Русия набира пандизчии за войната в Украйна, се популяризират от месеци. Олга Романова, която управлява правозащитнита организация " Русия зад решетките ", още през август сподели пред Дойче Веле:

" Пригожин поставя доста старания и персонално посещава затворническите колонии. "

Първото стълкновение с присъединяване на съветски пандизчии се е състояло в средата на юли покрай Луганск, показа още Романова. Според нея до началото на август Пригожин е съумял да вербува най-малко 2500 пандизчии да се включат във военните дейности. Романова споделя, че той може да притегли и доста повече - до 60 000. Т.е. всеки десети пандизчия.
Заради загубите в Украйна Русия се нуждае от попълнения
След сполучливата контраатака на Украйна в Харковска област в Русия апелите за всеобща готовност се ускориха. В мрежите блогърите националисти упорстват за това, само че Кремъл продължава да приказва не за война, а за " специфична интервенция "  в Украйна. Нови бойци, които да се включат в нея, се набират освен от съветското министерство на защитата, само че и по заобиколни пътища. Чеченският водач Рамзан Кадиров да вземем за пример прикани към децентрализирана " самомобилизация ". Всеки съветски район може да оборудва и образова " най-малко хиляда доброволци ". Тогава страната ще разполага с 85 000 бойци в допълнение - " съвсем цяла войска ", както написа Кадиров в Телеграм.  

Подобна цифра - 90 000 души - беше посочена от представител на украинското министерство на защитата в телевизионно изявление в края на август като цел на мобилизацията в Русия. По оценки на Киев до момента Русия е изпратила към 160 000 военни в Украйна. 

Доброволци се набират по разнообразни способи, в това число в окупираните украински територии. В самата Русия има повече от 40 такива районни елементи, заяви съветският вестник " Комерсант " през август. Увеличава се и постоянната войска. В края на август президентът Путин подреди съветските въоръжени сили да набъбнат с над 130 000 души. Указът ще влезе в действие от началото на идната година, само че поради загубите на фронта са нужни незабавно още бойци. По настоящи украински данни от началото на войната до момента са починали над 50 000 руснаци. Американските военни правят оценка загубите на Русия на към 20 000 души към началото на август. 

Затова и пандизчиите би трябвало да бъдат изпратени в челото на фронта.

" Те са първите, които се изпращат в пердах, а са доста зле подготвени ", споделя Олга Романова.
Подтиква ги неналичието на вероятност
След вербуваните има нарушители, направили тежки закононарушения, само че и дребни закононарушители като Руслан, който е на двайсетина години. Братовчедка му Светлана (имената и на двамата са изменени от редакцията) споделя пред Дойче Веле, че присъдата на Руслан е дребна и той е щял да я излежи след към година. Първоначално отхвърлил концепцията да се включи във войната в Украйна, само че при започване на юли в пандиза се провела акция за набиране на нови бойци и към 70 мъже се записали. Сред тях и Руслан.

Светлана подала тъжба в прокуратурата, само че без триумф. През август братовчед ѝ се обадил от Украйна и я помолил незабавно да го " измъкне ". Светлана пробва да го направи. 

Въпреки всичко готовността на доста пандизчии да се включат във войната е огромна, споделя Олга Романова. Основната причина е неналичието на вероятност, изяснява експертката.

" За доста пандизчии това постоянно е единствената опция да стартират нов живот - като лишават непознат. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР