По темата изборен процес според мен има три проблема. Един

...
По темата изборен процес според мен има три проблема. Един
Коментари Харесай

Високата избирателна активност ще сложи край на този модел на управление

По тематиката избирателен развой съгласно мен има три казуса. Един резултат от тези проблеми и едно решение в тази политическа конюнктура, в която се намираме. Това съобщи по време на разискване на президентското несъгласие в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Държавният глава върна за ново разискване промени в Изборния кодекс, отнасящи се до смесеното гласоподаване – с машини и с хартиени бюлетини.

Ето какво сподели Корнелия Нинова:

Първо, още веднъж ще организираме избори и още веднъж болшинството прави промени в последния миг. Изключително порочна процедура, която има и външен за България, и вътрешен резултат. Външният е, че неведнъж сме били осъждани и подложени на критика от Венецианската комисия, отчетите за върховенството на закона, последната резолюция на Екологичен потенциал за тази порочна процедура. Вътрешният - това основава неустановеност, крехкост на законодателството, липсва време за подготовка на изборната администрация. Една от повода за част от пороците на изборният развой.

Вторият проблем - изборите в България се фалшифицират и манипулират. И в случай че някой счита противоположното, то дано види редицата доказателства в годините на ръководството на ГЕРБ. Не единствено кино лентата, в който се инструктират деятели на ГЕРБ по какъв начин да се вършат недействителни бюлетини. Не единствено тези фрагменти в зала „ Арена “, където депутати от ГЕРБ носят чували с бюлетини през нощта на изборния ден. Могат да се дават още доста образци, само че мисля, че няма подозрение за никого, че изборите в България се фалшифицират и манипулират.

Уважаеми сътрудници, които оспорвате резултатите от недействителните бюлетини ще изтъквам изявлението на ръководителя на ЦИК през 2019г.: „ Почти 466 хиляди недействителни бюлетини. В редица общини недействителните гласове са 60 %, а в обособени секции - 90%, като резултат от фалшификации и операции. “ Уважаеми сътрудници, доста е обикновено, доста е принизено да казвате тяснопартийно, че тези бюлетини не са били всички за Българска социалистическа партия. Има значение за коя партия са, само че доста по-голямо значение от това за партиите, има за България, тъй като половин милион българи са оставени непредставени.

Третият проблем - фалшификациите, операциите, подправените протоколи, задрасканите бюлетини са разследване. Причината е че залагате изискванията за това в закона. Преди години ви казвахме от тази трибуна-корупцията към този момент не е просто предоставяне и взимане на рушвет. Корупцията я залагате в закона и я вършиме ненаказуема. Сега вършиме същото с изборните правила. Условията за фалшификации залагате в измененията в Изборния кодекс.

Резултатът от тези три казуса - изкривява се същинският избор на суверена. Подменят се правилата на правовата и демократичната страна и въобще на представителната народна власт, която е в заплаха в този миг, точно тъй като доста хора не се усещат показани тук. Те стават апатични, не имат вяра в нито една политическа мощ и не желаят въобще да бъдат част от политическите решения и проблеми в България. Това е огромният проблем.

Какво е решението в този миг, в който вие имате болшинство, в който проявявате дебелоглав, в който сте си самодостатъчни и не желаете да чуете никакви причини нито от съпротива, нито от хората, които стачкуват на улицата? В този миг, тъй като той ще се промени, решението е едно.

И през днешния ден се обръщам към всички партии в Народното събрание, партиите отвън Народното събрание, неправителствените организации, гражданските сдружения, които са на открито и стачкуват – едно от решенията на този проблем през днешния ден е в нашето обединяване за почтени избори. Обръщам се към тях, към всички тези партии и структури на обществото. Знаем, че в този момент е миг, в който се мерят сили за избори, броят се гласове и кой какъв брой депутати ще има. Но нищо от това няма да има значение, в случай че през днешния ден не се обединим всички, с цел да подсигуряваме честните избори. Ние от Българска социалистическа партия подаваме ръка, дано да загърбим настояването си за лидиране, превъзходство, кой ще бъде по-велик в този развой – няма място тук за мерене на мощ. Тук всички би трябвало да се обединим зад общата цел – гарантиране на почтени избори. След това, като се явим на такива почтени избори, народът ще реши на кого от нас да даде доверие.

Второто решение е във високата изборна интензивност. Затова второто ми послание през днешния ден от трибуната на Народното събрание е към българските жители. Вие несъмнено харесвате разнообразни партии и това е ваше гражданско демократично конституционно българско право. Просто го упражнете. Единственият метод сега да се постави завършек на този модел на ръководство и да се подсигурява, че той няма да се възпроизведе още веднъж като Борисов-4, е висока изборна интензивност. Вие, 66% от българските жители, които желаете смяна в България, които подкрепяте митингите, излезете в деня на изборите и покажете това с гласа си.

Така обединени, партии за почтен избор и българи, които желаят смяната, ще успеем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР