По-строги наказания за домашните насилници Парламентът гласува окончателно промените в

...
По-строги наказания за домашните насилници Парламентът гласува окончателно промените в
Коментари Харесай

По-строги наказания за домашните насилници

По-строги санкции за домашните насилници
Парламентът гласоподава дефинитивно измененията в Наказателния кодекс, въвеждащи всеобхватна правна отбрана против всички форми на домашно принуждение, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Вносител на плана бе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която през целия развой на разискване и гласоподаване сподели персонална ангажираност и съпричастност към казуса. Според нея един непоколебим и безапелационен Наказателен кодекс би дал явен сигнал към жертвите, към безучастните очевидци и към евентуалните причинители, че сходни закононарушения в никакъв случай повече няма да остават ненаказани.

С измененията се допълват квалифицираните сформира на убийството и телесните повреди за инкриминиране на всички форми на домашно принуждение, които ескалират до посягане против живота или здравето.

Съгласно новите текстове наказване „ отнемане от независимост “ до 20 години или пожизнен затвор без право на подмяна чакат всеки, направил ликвидиране в изискванията на домашно принуждение. За практикуване на насила, която е съпроводена с домашно принуждение, човек може да прекара в пандиза от 3 до 10 години. Една година зад решетките може да прекара всеки, който следи някогашната или актуалната си половинка, както и да получи наказване „ пробация “.

Със затвор от 1 до 6 години пък ще се санкционират насилствените бракове. Новите текстове плануват и по-високи санкции за тези родители, които след бракоразвод отхвърлят на другия родител да вижда детето, макар че за това има правосъдно решение.

„ Това е извънредно значимо обръщение към всички тези дами и деца, които са измъчвани у дома. Това е един удар против домашното принуждение. Радвам се, че с помощта на работата на Правна комисия и на всички, които участваха в работната група – всички сътрудници от всички парламентарни групи, успяхме да реализираме този резултат. Това е стъпка в вярната посока. След като постигнахме такова единогласие по един значим закон, пред нас има опция още веднъж да работим единно в името на българските жители “, съобщи Цвета Караянчева след окончателното приемане на текстовете.

„ Психичното принуждение стана детайл във всички закононарушения, които имат физически или полов темперамент по отношение на сътрудник в брака или взаимното общуване. Психическото принуждение стана значителен съставен елемент от понятието за домашно принуждение, а ред закононарушения – ликвидиране, насила, опасност, отнемане от независимост в границите на фамилията или фактическото общуване, станаха квалифицирани сформира, които се преследват с по-тежки санкции “, изясни от своя страна ръководителят на Правната комисия Данаил Кирилов.

Според данните всяка четвърта жена в страната е жертва на принуждение в всекидневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има доста проявни форми, измежду които полово принуждение, обезчестяване, гонене, незаконно отнемане от независимост, насилствен аборт и други. Тези констатации се поддържат и от правосъдната процедура. Данните от седем окръжни съдилища в интервала 2012 – 2014 година демонстрират, че 91% от случаите убийствата на дами са осъществени от мъже, 7% - при съучастничество на мъже и дами и едвам 2% - единствено от дами. В 35% от случаите убийствата и опитите за ликвидиране на дами са осъществени от сегашен или някогашен съкровен сътрудник на жертвата, в 31% - от различен прочут мъж и единствено в 9% от убийствата са осъществени от чужд. Тревожната статистика демонстрира, че две трети от убийствата са осъществени в дома на жертвата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР