По-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството

...
По-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството
Коментари Харесай

Имитиращите продукти ще се обявяват и в насипни храни

По-строги условия към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са употребявани имитиращи артикули като палмаво масло вместо мляко, готви Министерство на земеделието и храните. Занапред, даже и при храната да не е опакована авансово, информацията за инвестиции имитиращ артикул би трябвало да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането. Остава в действие правилото млечни и “имитиращи” артикули да се оферират в комерсиалната мрежа.

Новите правила стават ясни от план на Наредба за характерните условия към млечните артикули, оповестен за публично разискване на уеб страницата на ведомството.

С Проекта се вкарват съответни условия във връзка с наличието на изсъхнало вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с условията на Кодекс Алиментариус - интернационално приети стандарти за храни, основани в отбрана на здравето на потребителите и обезпечаване на почтени практики при търговията с храни, оповестяват още от ведомството.

В плана на разпоредба е записано, че наименованието “сирене” се употребява за “млечен артикул със наличие на изсъхнало вещество не по-малко от 40% и масленост в сухото вещество не по-малко от 40%, претърпял или не развой на ферментация, минал или не развой на зреене, получен посредством коагулация на млякото под действието на сирищен ензим или подобаващи коагулиращи сътрудници и посредством отчасти отцеждане на суроватката. Съотношението сред суроватъчни протеини и казеин не би трябвало да надвишава това съответствие в млякото”.

В условията за млечни артикули остава написано, че това е артикул, който съдържа сурово мляко не по-малко от 80 % от вложените първични материали и до 20 % добавено възобновено изсъхнало мляко, съсредоточено мляко, млечен протеин. Многократно през годините българските фермери упорстваха сухото мляко да бъде напълно неразрешено, само че това и до момента не е реалност. По-евтиното изсъхнало мляко, вкарвано у нас от Европейски Съюз бе повода за по-малко търсене на българско сурово мляко и за очистване на персоналните стопанства, които го продаваха на мандри.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР