По стара традиция в първия ден на Новата година на

...
По стара традиция в първия ден на Новата година на
Коментари Харесай

Кукерски фестивал събра участници и зрители на площада в Разлог

По остаряла традиция в първия ден на Новата година на площада в Разлог се организира кукерския фестивал " Старчевата ". Моми и ергени,облечени в обичайни разложки носии и кукери, наричани " чауши " играят хора. Така с ритуалните си танци прогонват злите сили, с цел да има през цялата година здраве и изобилие.

Разлог

Екатерина Мотева беше пристигнала на площада с двумесечната си щерка Елена и тя пременена в носия.
Екатерина Мотева: " Аз пребивавам в Лондон и особено се прибирам за това. Сестра ми живее в Германия и тя особено се прибира за празника в Разлог. " Константина Мотева: " Никога не бих заменила Нова година в Разлог с нищо друго, на никое място другаде няма такава атмосфера, такава обич към традициите. "
Хорото на всеки един от седемте квартала повеждат първия ерген и първата мома. Смята се, че който води хорото, през годината ще се задоми.
Ангел Алексиев: " Това е нещо, което не може да се опише с думи, а би трябвало да се усети. " " А какво е да си първа мома? "

Илиана Молева: " Красота и отново хубост. Първата мома стои до първия ергенин. Първата мома и първия ергенин са най-хубавите на хорото. "
Фестивалът " Старчевата " е най-голямата зимна атракция за посетители и туристи.
Акад. Пламен Карталов: " Този празник е едно продължение на антични обичаи, един взор от предишното към бъдещето. " Нина Антова: " Специално за това сме пристигнали, с цел да усетим с Новата година, че сме българи, че сме общественост. "
В края на празника участници и аудитория извиха общо хоро на площада. Заради неповторимия фестивал Разлог завоюва наградата " Град страж на традициите ", а от 23 години членува във Федерацията на европейските карнавални градове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР