По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на

...
По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на
Коментари Харесай

Какво задължително трябва да има на празничната трапеза довечера и как да го приготвим?

По остаряла традиция, преди да се подреди празничната софра на Бъдни вечер, стопанинът на къщата възпламенява специфичен дънер в огнището, наименуван бъдник. Основната обредна храна на този празник е постна. Тя постоянно би трябвало да бъде тек, т.е. нечетен брой гозби. На празничната софра би трябвало наложително да има следните ястия: постен фасул яхния, постни лозови сарми, варено жито, ошав, тиквеник (постна баница с плънка от тиква ), зеленчуци, които са създадени през миналата към този момент година. Наред с това се подготвя постна пита украсена от горната страна.

Най-често употребяваната пластика е монограма на Христос, който се прави от две разточени къса тесто. 

По краищата се поставят топки. Тези краища са заградени от по-голям пай разточено тесто. Всичко това е обвързвано със символиката на старите българи. Топките на питата символизират овцете или другите домашни животни. Това не е инцидентно, защото ранните християнски зографи са представяли Христос като положителния овчар, заобиколен от стадо овце. Освен това съгласно Библията, след раждането си, детето Исус е поставено в ясла.Рецепти за Бъдни вечер

Питка с шансове

Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, 10 г сол, 1 пакет бакпулвер, разбъркан с брашното, монета.

Приготвяне: В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се поставя солта и се сипва последователно хладката вода, до момента в който се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се поставя добре измитата монета и питката се пече в мощна фурна.

Яхния от остарял боб

Продукти: 2 чаени чаши боб, 1/2 чаена чаша олио, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, магданоз, джоджен, сол и по избор 5-6 лютиви чушлета.

Приготвяне: Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на сдържан огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се аленият пипер и доматите. Задушават се леко. Свареният боб се прецежда.

Разпределя се в пръстени гювечета. Отгоре се разпределя запръжката. Върху нея се слага по едно лютиво чушле и по едно резенче домат. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се сипва по 2-3 супени лъжици от водата, в която е врял фасулът. Гювечетата се запичат на фурна. Поднасят се топли.

Пълнени чушки със остарял боб

Продукти: 2 1/2 чаени чаши боб, 1/2 чаена чаша олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2 глави лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, джоджен и сол на усет.

Приготвяне: Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква.

Пиперките, авансово почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, аления пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с паница. Поднасят се студени.

Зелеви сарми

Продукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша олио, 1 чаена чаша ориз, сол, черен пипер, чубрица.

Приготвяне: Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязания лук с олиото, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на усет и се смъква от огъня.

Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, подреждат се компактно една до друга в тенджера, чието дъно е постлано с останки от листата или с фолио.

Сармите се заливат със сок от киселото зеле (ако е доста кисел, се разрежда с вода), притискат се с паница и се варят 1 час на спокоен огън.

Сарми с лозов лист

Продукти: 1 буркан консервирани лозови листа, 1 чаена чаша ориз, 1/2 чаена чаша олио, 2-3 глави лук и 1 филиз праз, 1 лъжица доматено пюре, сол, изсъхнал магданоз и копър.

Приготвяне: Консервираните лозови листа се отцеждат. Ситно нарязаните лук и праз се задушават в олиото с малко вода. Когато омекнат, прибавя се оризът, задушава се с 1/2 ч. чаша вода. След като изври водата, се прибавят подправките - размитото в малко студена вода доматено пюре, сол, магданоз и копър. Разбъркват се и се увиват сармите. Върху дървена дъска се разстила всеки лист с лъскавата си част изпод. Поставя се плънката. 

Върху нея се завиват страничните елементи и по-късно се увива по дължина. Сармите се редят компактно в тенджера, дъното на която е покрито с лозови листа. Заливат се с вода и 2-3 лъжици олио, затискат се с паница и се варят 1 час на спокоен огън.

Ошав

Продукти: 500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар.

Приготвяне: Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за към 12 часа, след което плодовете се изваждат, а течността, в която са киснали, се прецежда през гъсто решето и с нея още веднъж се заливат плодовете и се варят до омекването им, като тогава към ошава се прибавят медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, до момента в който изстине, след което се поставя в бездънен стъклен или порцеланов съд.

Варено жито

Продукти: 500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки.

Приготвяне: Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на спокоен огън до момента в който омекне, след което се изцежда от водата, в която се е варило, оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.

Тиквеник

Продукти: 200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела.

Приготвяне: От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и откакто изстине, се поставя по корите (без най-горната). 

Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР