По стар български обичай се венчаха свиленградчаните Димитър Николов и

...
По стар български обичай се венчаха свиленградчаните Димитър Николов и
Коментари Харесай

Свиленград дълго ще говори за тази сватба

По остарял български бит се венчаха свиленградчаните Димитър Николов и Стефка Русева. Те се врекоха един на различен на 21 април.

Младоженците, техните кумове и гостите на сватбата бяха облечени в национални носии, написа stmost.info.

Идеята ни хрумна напълно непринудено, споделихме я с нашите кумове Виолета Петрова и Марин Язанов, които я одобриха задушевно.

"Обичаме българските обичаи и типично българските традиции, които в днешно време, за огромно наше страдание, много се позагубиха “, съобщи младоженката.



По думите й формалната бяла рокля не била по усета й, а в националната носия се почувствала в действителност особено.

Младите влюбени сключили църковен брак. След ритуала всички присъстващи се насочили към Мезек, къдетода полеят събитието в една от къщите за посетители.

В началото на свиленградското село ги очаквала каруца, дърпана от магаре. Младоженците сменили возилото си и с талигата пристигнали на празненството. Там пък били посрещнати с питка и мед от самодейната певческа група към читалището в Мезек, както и от други поданици на селото.



„ Всички доста ни се радваха и вълнуваха дружно с нас. Бабите ни пресъздадоха национален бит, пяха и танцуваха. Всичко беше доста вълнуващо, като в приказките “, описа Стефка.

Впрочем, Димитър и Стефка са дружно от 2 години. Към края на май или при започване на юни чакат дете.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР