По средата на Страстната седмица! В деня на предателството на

...
По средата на Страстната седмица! В деня на предателството на
Коментари Харесай

Изненада! Президентът Румен Радев свиква 49-тото Народно събрание на Велика сряда

По средата на Страстната седмица! В деня на измяната на Христос!


Президентът Румен Радев привиква 49-тото Народно заседание на Велика сряда, 12 април, научи Епицентър.бг от свои източници.

 

От президенството са се обадили на всички парламентарно показани сили, с цел да ги уведомят, че първото съвещание на Народното събрание ще е в сряда, сочи инспекция на Епицентър.бг

 

За на следващия ден, понеделник, е очакван ексклузивен брой на Държавен вестник, където ще бъде оповестен указът на президента.

 

Това е изнедадващо, защото Радев беше дал да се разбере, че ще свика 49-тия парламент след Великден, на 19 април.

 

" Ако Румен Радев иска бързо да връчи първия мандат, задачата е още веднъж да има избори в края на юли ". Това изясни доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право. 
Изтеглянето на първото съвещание за 12 април прави невероятно съвпадането на все по-вероятните нови предварителни избори за парламент с тези за локална власт наесен.

Вече се заприказва за евентуалната дата на шестите подред предварителни парламентарни избори - 23 юли.

 

В разгара на политическата борба, в която партиите  все още са в плен на предизборните си пристрастености, бързото привикване на Народното събрание е знак, че Радев ще форсира парламентарната процедура и ще съкрати времето за предоставяне на опция на политическите сили да стигнат най-малко до минимално единодушие. 

 

Според библейското поверие в деня на Светата и Велика сряда, Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил измяната на Христос за 30 сребърника.

 

Точно в този ден 49-тият български парламент ще би трябвало да излъчи своя ръководител.

Към този миг единодушие към кандидатурата на първия сред равни няма, даже диалози не са водени. 

ПП-ДБ по всяка възможност ще предложат Никола Минчев, Българска социалистическа партия - Кристиан Вигенин, Движение за права и свободи - още не са решили.

Единственото ясно е, че и 49-ото Народно заседание ще бъде намерено от Вежди Рашидов като доайен измежду новоизбраните депутати.

 

Най-важно е какво ще решат в ГЕРБ.

Кандидатурата на ръководителя на Народното събрание зависи от формулата на държавно управление, което ще предложи Борисов.

ПП-ДБ няма да правят отстъпка от решението си да не поддържат ръководство на ГЕРБ-СДС под никаква форма. Това лимитира опциите на Борисов за маневриране.

Почти несъмнено е, че водачът на ГЕРБ няма да отиде на вид " хартиена коалиция ", а ще търси единодушие към експертно, програмно или държавно управление с стеснен мандат и небосвод и с съответни програмни цели.

Не е изключена опцията и държавно управление на малцинството, като за обезпечаване на болшинство за неговото гласоподаване Борисов евентуално ще предложи на политическите сили разнообразни формули за поддръжка.

Постът на ръководител на Народното събрание влиза като част от тази скица. За него може да бъде повдигнат както народен представител от ГЕРБ, по този начин и да бъде препоръчан на друга политическа мощ, против което да се търси поддръжка по дадени политики.

 

" Това е безусловно деструктивен ход на президента ", е всеобщото мнение на политическите сили, с представители на които Епицентър. бг беседва.

" Нямаме единодушие към кандидатурата на ръководител, в сряда е неприятен ден, ние ще вършим панаири ", сподели зам.-председател на партия с въздействие.  

" Имахме потребност от време да се разберем най-малко за ръководителя на Народното събрание, тъкмо преди Великден няма по какъв начин да стане ", е мнението на различен водач.

 

В православната черква Срядата е отдадена на покаялата се грешница, която изляла миро върху Божия наследник. В сряда е замислил измяната си и Иуда Искариот.

Според Евангелието на Матея, когато Иисус Христос бил във Витания в къщата на Симон Прокажени към него се доближила покаяла се грешница, която носела алабастрен съд с драгоценно миро. Докато бил на трапезата, дамата изляза мирото над главата му. Като видели това учениците му възнегодували и попиталин - Защо е това хабене?Според тях мирото можело да се продаде скъпо и парите да се раздадат на сиромасите. Иисус им рекъл - " Защо смущавате дамата? Тя извърши положително дело за мене. Като изля това миро върху тялото ми, тя ме подготви за заравяне.Това, което направи ще стане известно на целия свят, където ще се проповядва Евангелието. "

 

След тази преживелица Иуда Искариот отишъл при юдейските първосвещеници и им предложил да съобщи Иисус Христос. Предложили му 30 сребърника. И от този момент той търсел благоприятен случай да го стори. Сторил го на идващия ден. 

 

От сряда бавно се приближаваме към най-страшните дни от земния живот на нашия Господ Иисус Христос. Дни, които са свързани напълно със страданието, с поруганието, с измяната на човешкия жанр.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР