По-спокоен ден, но отново с очакване напрежението да се покачи,

...
По-спокоен ден, но отново с очакване напрежението да се покачи,
Коментари Харесай

ЕС призова Косово и Сърбия да деескалират напрежението, НАТО праща още сили

По-спокоен ден, само че още веднъж с очакване напрежението да се повиши, изживя популацията на четири обитаеми най-вече със сърби общини в Северно Косово, където през последните дни имаше конфликти сред представители на болшинството и косовската полиция и силите на задачата на НАТО. Косовските сърби в Лепосавич, Звечан и Зубин поток още веднъж се събраха пред постройките на кметствата, които се охраняват от бойци от НАТО.

Най-много хора се събраха в Лепосавич, а главната причина е, че кметът Люлзим Хетеми към този момент над 24 часа се намира в постройката.

В Звечан, където се стигна до конфликти сред протестиращите и косовската полиция и мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР, бяха ранени към 30 военни на КейФОР и 52-ма сърби. Във вторник обстановката бе спокойна.

 
Това, което ни бе казано е, че през днешния ден следобяд би трябвало да се изтеглят всички членове на косовските специфични сили. Дойдохме на работа и чакаме да забележим дали това ще стане.
Драган Неделкович – общински чиновник в Звечан

Кметовете на Звечан и Зубин поток не се явиха на работа в кметствата.

„ КейФОР ще продължи да подхваща всички нужни ограничения за гарантиране на безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване за всички общности в Косово, в сходство със своя мандат “, показаха от задачата на НАТО в изказване.

НАТО заяви, че изпраща спомагателни сили в Косово. " Разполагането на спомагателни сили на НАТО в Косово е рационална мярка, с цел да се подсигурява, че КФОР разполага с нужния потенциал за поддържане на сигурността в сходство с нашия мандат, даден от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи адмирал Стюарт Б. Мънч, шеф на Съвместното командване на съюзническите сили в Неапол, и добави, че " насилието би трябвало да спре ".

След среща с посланиците на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Италия сръбският президент Александър Вучич съобщи, че „ едностранните дейности на косовското държавно управление водят до принуждение над сръбската общественост, което отдалечава страните от трайния мир и непоклатимост “.

„ Спешното евакуиране на подправените кметове и представителите на така наречен специфични сили на косовската полиция са изискванията за опазване на мира в Косово “, добави Вучич.

Посланиците са изразили угриженост по отношение на ескалацията на насилието и нападенията против бойци на КейФОР. Те са изискали връщане към разговора за намиране на политически излаз от обстановката.

Топ дипломатът на Европейски Съюз осъди насилието в Северно Косово и прикани страните да деескалират ситуацията, търсейки разговора.

 
Европейски Съюз осъжда най-категорично насилието в северната част на Косово, на което станахме очевидци в последните няколко дни. Насилствените дейности против жители, публицисти, правоохранителните органи и силите на КейФОР са безусловно неприемливи и водят до доста рискова обстановка...
Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността 

„ Имах диалози с премиера на Косово Албин Курти и с президента на Сърбия Александър Вучич. Помолих двете страни незабавно да подхващат ограничения за деескалация на напрежението – неотложно и абсолютно, като би трябвало да заобикалят по-нататъшни едностранни дейности “, сподели още той.

Стана ясно още, че Европейски Съюз се пробва да провежда среща сред президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти след породилото се напрежение в Северно Косово, оповестиха медиите в Косово.

Според информация на изданието „ Коха Диторе “, с опитите за споразумяване на срещата се е заел специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР