по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това

...
по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това
Коментари Харесай

Прокуратурата започва разследване как наши ‘ора в Малорад допис...

по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са ръководителят на секционната изборната комисия и член на комисията, оповестиха на брифинг от прокуратурата.

 

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинявания.

 

" Разпитани са голям брой очевидци - членове на СИК, покровители, претенденти за общински съветници, полицейските чиновници, които са охранявали региона. Изискан и привързан по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на наличието на аудио файловете. Задържани през вчерашния ден са 2 лица за период до 24 часа. Предстои привличане в качеството им на обвинени и задържане до 72 часа и внасяне на искане за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение задържане под стража. Едното лице е от женски пол и попада на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласа, който е член на секционната изборна комисия. Доказателствата се безспорни за тези 2 лица. Започнало е наказателно произвеждане ", съобщи прокурор Емилиян Костов, представител на Районна прокуратура-Враца.

 

" Във връзка със случая Малорад е формирано досъдебно произвеждане за това, че на 29.10 към 23 часа в секционна изборна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от локалните избори за общински съветници. За това закононарушение се планува наказване отнемане от независимост от 1 до 5 години ", добави прокурор Емилиян Костов.

 

" Предстои определяне посредством видеозаписи и на други лица, които са били в помещението - кой е имал право да участва, кой е отразен в протокола и кой не е. Това е смело и жестоко тъпчене на изборното законодателство, нарушение на правото на избор на жителите ", сподели още Емилиян Костов.

 

" Налице е опция и заплаха тези двама да повлияят на останалите очевидци в хода на следствието ", съобщи Камен Каменов, областен прокурор на Враца.

 

При доказване на повдигнатото закононарушение, наказването съгласно Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.

 

по какъв начин мъж предлага на сътрудниците си от комисията да оказват помощ на трима претенденти, които са от селото.

 

" Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги създадем на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли искания, зависи от комисията, както кажете ", пита мъжът зад камерата, а към него се чува различен, който споделя, че няма искания. Следва малко лутане, при което основателят, който стои зад камерата, споделя на другите да решат дали желаят да оказват помощ, тъй като той си е приключил работата и ще си върви, тъй като му е " на дедовия ".

 

През цялото време пред камерата е жена, която взема тесте бюлетини и стартира да дописва преференции. Малко по-късно обаче на заключената врата на секцията се чука и един от членовете подрежда дописването да спре.

 

" Пак е нещо ", прибавя дамата, откакто колежката ѝ е съумяла да допише няколко бюлетини. От записания диалог излиза наяве, че дописаните преференции са за Боби, Мартин и чичо Цено, които са от разнообразни листи.

 

Боби от записа е Боби Боянов, който е претендент за общински консултант от локалната коалиция " Съюз на демократичните сили “. Той е определен за общински консултант с 85 преференции, само че от тази секция е съумял да получи единствено една, написа.

 

Чичо Цено е някогашният кмет на селото Цено Цоловски, който в този момент е от листата за общински съветници на " Възраждане " и е определен със 127 преференции, като за него в тази секция има 50 преференции.

 

Мартин от записа е претендентът за общински консултант от Българска социалистическа партия Мартин Диловски, който обаче не съумява да влезе общинския съвет.

 

От прокуратурата оповестиха, че са дадени съответни инструкции на проверяващите за събиране на доказателства. Според известните досега данни преправянето на бюлетини е станало към 23 ч.

 

" Предстоят разпити на очевидци, включително членове на Общинска изборна комисия-Борован и претендент от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра към мястото на престъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза ", показват от прокуратурата.

 

Ако виновността на някои от членовете на комисията се потвърди, те могат да бъдат наказани на от една до пет години затвор.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР