По случай Световния ден за борба с инсулта – 29

...
По случай Световния ден за борба с инсулта – 29
Коментари Харесай

Лекарската помощ в първите пет часа от началото на исхемичен инсулт е решаваща за възстановяването на пациента

По случай Световния ден за битка с инсулта – 29 октомври, експертът даде подробна информация и препоръки за вярно лекуване

Проф. Иван Димитров има подготовка по невропсихология, електроенцефалография, евокирани капацитети, доплерова сонография. Професионалните и научните му ползи са в региона на когнитивните нарушавания и деменциите, множествената склероза, епилепсията и други Той провежда първото изследване на разпространяването на деменциите в България.

- Проф. Димитров, какво съставлява мозъчният инсулт и по какъв начин се диагностицира това заболяване?

- Мозъчносъдовите болести са необятно публикувани в нашата страна и за жалост са измежду аргументите за тежка инвалидизация и доста нараснала смъртност. По-разпространени са исхемичните инсулти, които се свързват със задръстване на кръвоносни съдове, захранващи мозъка, и резултатът е загиване на мозъчна тъкан. Това води до парализи, нарушавания в говора и други неврологични признаци, а нерядко, за жал, и до летален излаз.

- Какви са първите признаци на болестта и може ли да подведат пациента и лекуващите лекари при слагането на диагнозата?

- Сред нормалните първи признаци са уязвимост на крайниците (често лява ръка и ляв крайник или дясна ръка и десен крак), провисване на устния ъгъл, нарушавания в говора, нарушавания в равновесието и други Важно е те да се разпознават от хората, с цел да може бързо да се вземат ограничения. Подобни признаци могат да се появят и при други неврологични болести, само че навременният обзор при експерт и провеждането на съответните проучвания ще дефинира вярната диагноза.

- Как пациентите и техните близки биха могли да оказват помощ на лекарите за по-успешното справяне с заболяването?

- Важна е профилактиката на рисковите фактори. Те са известни на всички – високо кръвно налягане, недобре следен захарен диабет, нараснал холестерол, тютюнопушене и други Много постоянно обаче не им се обръща задоволително внимание. Също по този начин е от първостепенно значение за лекарите, приемащи пациента с инсулт в условия на неотложност, да получат бързо съответна информация за точния час на начало на недоволствата, съпътстващи болести, одобрявани медикаменти, в това число дали се одобряват такива за „ разреждане “ на кръвта.

- Каква опция дава ранното диагностициране за противопоставяне на болестта? Как протича лекуването на пациентите с исхемичен инсулт?

- През последните години в неврологичните среди стана известно мотото „ времето е мозък ”. Това в действителност е правилно изказване, тъй като по-голям късмет за сполучливо лекуване на исхемичния инсулт има в първите няколко часа след началото на признаците. Ако пациентът е навреме превозен до профилирано болнично заведение в границите на времеви прозорец до 4-5 часа от началото на инсулта, може да се приложи тромболитично лекуване, посредством което да се опитаме да възстановим кръвообращението в засегнатия сектор. За страдание, в случай че това време се пресрочи, тромболиза не може да се извърши, а лекуването не е толкоз дейно.

- Какви проучвания вършиме в „ Сърце и Мозък “, с цел да потвърдите такава диагноза? Провеждате ли упоменатата към този момент тромболиза?

- В „ Сърце и Мозък “ се организират всички нужни проучвания. Освен общ и профилиран неврологичен обзор в незабавен порядък се реализират лабораторни проучвания, компютърна томография, при потребност – с обрисуване на мозъчните съдове, рентгенографии. Прилагат се също доплерова сонография, магнитно-резонансна томография и други Важна е екипната работа на невролозите с сътрудниците кардиолози, съдови хирурзи и лекари от други специалности. При постъпване на пациент с исхемичен инсулт постоянно вършим оценка и в случай че е уместно – правим тромболитично лекуване.

Можете да запишете час за обзор на тел. 056703003.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР