По случай Световния ден за безопасност на пациента (17 септември)

...
По случай Световния ден за безопасност на пациента (17 септември)
Коментари Харесай

1 на 10 пациенти в Европа бива увреден при лечение

По случай Световния ден за сигурност на пациента (17 септември) се състоя дискусионно студио „ Да издигнем гласа на пациентите за пациентска сигурност “. Събитието в зала „ Launchee “ в София бе проведено на 18 септември от офиса на СЗО в България и с поддръжката на Министерството на здравеопазването. Идеята на тазгодишния Световен ден е да ангажира самите пациенти в грижата за тяхната сигурност, като се издигне и се чуе техният глас. 

Зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски изясни какъв брой е значимо пациентите да бъдат сътрудници в здравната грижа, да вземат участие в планирането на здравните услуги и взимането на решения за тяхното лекуване: „ Това да се чува гласът на пациентите е определящо за това дали здравната система е сензитивна към техните потребности. Добра практиката е въвличането на пациентските организации във взимането на решения за здравната политика. Но това към момента не се случва по най-ефективния метод. Понякога не се притеглят достоверни пациентски организации, които приказват с гласовете на членовете си, а не съставляват непознати на пациентите ползи “. 

Доц. Околийски обърна внимание, че в България се мълчи за случаите в лечебните заведения, вместо да се записват и да се набележат ограничения за усъвършенстване на здравното обслужване, с цел да се заобикалят произшествия в бъдеще. В международен мащаб се случват 134 милиона произшествия при лекуването, в това число вътреболнични инфекции, които са довели в страните със междинен и невисок приход до 2,6 милиона смъртни случаи. Един от 10 пациенти бива повреден при приемане на болнична помощ в Европа. 

Зам.-министърът заяви, че следва представително изследване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги, което ще се извърши от Националния център по публично здраве и разбори и ще бъде регистрирано на 17 септември 2024 година
Доц. Околийски добави, че следва осведомителна акция на Министерство на здравеопазването за ваксинопрофилактиката, и акцентира, че към този момент в РЗИ са налични 80 000 броя ваксини против сезонния грип и Covid 19, като в новите инструкции имунизирането се предлага освен на хронично болните и на хора над 60 години, само че и на хора с епилепсия. За тази цел Министерство на здравеопазването ще търси партньорство с пациентските организации.

Какви са жалбите на пациенти от здравната система обобщиха особено за полемиката Дирекция отбрана правата на пациента към Министерство на здравеопазването. От изпратената информация излиза наяве, че най-честите аргументи за тъжби са стеснен достъп до  здравна помощ, жестоко отношение, неправилна диагностика и лекуване, нарушени здравноосигурителни права.

Боряна Ботева от Сдружение за развиване на българското опазване на здравето и член на Обществения съвет по права на пациента към Министерство на здравеопазването изясни, че този съвет е основан още преди 10 години със Закона за здравето, само че до момента не е свикван.

„ Самото му привикване към този момент е пробив, само че той има и значима роля – Общественият съвет би трябвало да изготвя годишен отчет за спазването на пациентските права и да прави оферти по световни тематики, засягащи тези права. Първият проблем, който ще сложим, е улеснението на достъпа на пациентите до техните електронни здравни досиета, с цел да могат да реагират, в случай че в досието има неточна информация. Сегашният достъп е стеснен от електронен автограф и код от Национална агенция за приходите “.

Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия обърна внимание, че  наредбата от 2018 година за ТЕЛК е ощетила 24,53% от хората с увреждания, като на 1,25% е отнета нужната им непозната помощ, а някои въобще са отпаднали от системата на ТЕЛК, надлежно са изгубили и здравноосигурителни права. „ Никой не е обяснил на тези хора, че когато апелират, ТЕЛК-комисиите още веднъж ще преглеждат случая им по остарялата разпоредба. Вместо това тези хора би трябвало да подадат още веднъж документи и да създадат проучвания. Понякога и в телковите комисии това не се знае “, съобщи госпожа Събева.

Проф. Радка Аргирова от Коалиция HPV прикани медиците да приказват с пациентите по-лично и се опитат да схванат техните потребности и страхове, „ тъй като пациент значи толерантен – той търпи и заболяването си, и здравната система “. 

„ Нека не мълчим и за профилактиката, - добави проф. Аргирова – тъй като в случай че я имаше, в множеството случаи нямаше да се стигне до болест и лекуване. “ Във връзка със замяната на 4-валентната ваксина с 9-валентна против човешкия папилома вирус и стартиралата осведомителна акция „ Защити бъдещето им “ проф. Аргирова изясни: „ Тази ваксина е голям подарък от обществото за девойките от 10 до 13 години, тъй като предотвратява инфектирането с деветте най-опасни вида човешки папилома вируси и обвързваните с тях болести – HPV-16 и HPV-18, причиняващи 70% от рака на маточната шийка, HPV-6 и HPV-11 са свързани с появяването на кондиломи, HPV-31, HPV-30 и HPV-50 предизвикват други типове рак. Вече не приказваме единствено за предварителна защита на рака на маточната шийка, а за всички HPV-свързани болести и при двата пола. Статистиката демонстрира, че новата 9-валентна ваксина е 20% по-предпазваща, в сравнение с 4-валентната, че няма странични резултати и че в нея няма генетичен материал от вируса “.

Силвана Лесидренска от Сдружение ХепаАктив показа позитивните промени в условията за лекуване на продължителен хепатит С с помощта на битката на пациентите с институциите, в това число и посредством водене на правосъдни каузи. 

Световният ден за сигурност на пациентите като световен здравен приоритет е основан от СЗО и се отбелязва от 2019 година заради усложнените системи на опазване на здравето и увеличените вреди за пациентите в лечебните заведения. Фокусът през 2020 година е бил сигурността на здравните служащи като изискване за сигурността на пациентите; през 2021 година – безвредна грижа за майката и новороденото; през 2022 година Безопасност на медикаментите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР