По случай националния празник на РС Македония - Илинден, Ден

...
По случай националния празник на РС Македония - Илинден, Ден
Коментари Харесай

Пендаровски и Вучич отбелязват заедно Илинден в Сърбия

По случай националния празник на районен съд Македония - Илинден, Ден на републиката - президентите Стево Пендаровски и Александър Вучич организираха взаимна среща в манастира „ Св. Прохор Пчински “.

Районът към манастира, както и самото светилище са значими исторически и географски както за Сърбия, по този начин и за Северна Македония, пишат през днешния ден държавните сръбски медии.

Тази заран в наличието на миряни се организира взаимна литургия от представители на двете православни църкви.

Това е значима дата, тъй като тук се е провело първото съвещание на АСНОМ (Антифашисткото заседание на националното избавление на Македония), което македонците считат за основа на държавността и езика, разяснява събитието РТС.

Президентът на Сърбия Александър Вучич приветства президента на Северна Македония Стево Пендаровски пред манастира " Свети Прохор Пчински ".

Вучич и Пендаровски бяха посрещнати в манастира от Вранския свещеник Пахомие и архимандрит Методий, който е свещеник на манастира.

Преди срещата Пендаровски сервира венец на паметната чешма при портата на манастира. По-късно се чака двамата президенти да създадат взаимно изказване

И през предходната година на този ден президентът Стево Пендаровски посети манастира.Тогава година беше сложена двуезична възпоменателна плоча в памет на това историческо събитие.

На 2 август районен съд Македония празнува двата исторически Илиндена – Илинденското въстание от 1903 година и първото съвещание на АСНОМ и основаването на македонската страна от 1944 година Точно 41 години след Илинденското въстание в манастира " Св. Прохор Пчински " край Куманово 115 делегати организират първото съвещание на АСНОМ /Антифашисткото заседание на националното избавление на Македония/, на което е доказано обществено-правното състояние на Македония като равноправна федерална страна в границите на Югославия

По традиция македонски публични лица участват на честванията на Мечкин камен в Крушево и в мемориалния център на АСНОМ в Пелинце. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР