По случай националния празник 3 март българските полярници монтираха паметник

...
По случай националния празник 3 март българските полярници монтираха паметник
Коментари Харесай

В Антарктида е издигнат паметник на кирилицата

По случай националния празник 3 март българските полярници инсталираха монумент на кирилицата в базата ни в Антарктида, заяви проф. Христо Пимпирев , ръководител на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Паметникът е подложен в непосредствена непосредственост до православния параклис " Св. Иван Рилски ", като по този метод основава един комплекс на българските духовни полезности на Ледения континент.

Монтиран е единствено с два болта в скалите, без леене на бетон, с цел да се опази неповторимата околна среда.

Идеята се осъществя с помощта на дългогодишното българо-монголско съдействие на Антарктида и персонално на монголския дипломат проф. Лхамсурен Дугержав .

Монголия е единствената неславянска страна, която написа на кирилица. Такъв паметник към този момент има в монголската столица и преди две години бе открит от българския президент.

Паметникът е изработен напълно с дарения на българи и монголци. Той тежи към 100 кг, висок е два метра и половина и е построен от няколко железни сегмента, върху които са изобразени 12 букви от писмеността.

Върху " Ж " са изрисувани три икони – на светите братя Кирил и Методий и на Климент .

В основата му в херметически затворени стоманени капсули е сложена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на кан Кубрат в Украйна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР